Login

CAPTCHA
Deze vraag dient om na te gaan of u een menselijke bezoeker bent teneinde spam inzendingen te vermijden.
10 + 7 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.

Fair Fashion: Expo rond duurzaam textiel

Fair Fashion: expo rond duurzaam textiel

 
Deze tentoonstelling wordt georganiseerd in het kader van het jongerenproject “Fair Fashion”. Het project kwam tot stand dankzij de samenwerking met Jint (Youth in Action), met de financiering van de Europese Commissie en de steun van de Provincie Oost-Vlaanderen. 
 
De jeugdwerkgroep van ’t Uilekot wil met dit project jongeren bewust maken over de mode-industrie en het buitensporigeconsumptiegedrag. ’t Uilekot heeft zich reeds eerder gewaagd aan het thema duurzaamheid (eerlijke handel, ‘Duurzaam op papier’ over FSC-label, ‘Fish &Run’ over duurzame visserij) en wil deze keer duurzame mode naar voren schuiven. Aan de hand van een cursus, een kledingruilbeurs, een debat over de modewereld, een tentoonstelling en een modeshow brengen we jongeren bij hoe ze kunnen nadenken over hun eigen koopgedrag, en vooral, hoe ze zelf met oude spullen aan de slag kunnen om iets nieuws en moois te maken. Aan de hand van een cursus onder de professionele begeleiding van Soulmade ontdekken de jongeren hun eigen creativiteit door oude kledingstukken en accessoires nieuw leven in te blazen. 
 
Tijdens de expo staan we stil bij de spilzucht en verloopbaarheid van ‘trends’. En waar staan sommige labels nu eigenlijk voor? De nadruk ligt op creatief hergebruik van oude materialen. Met deze tentoonstelling willen we jonge textielkunstenaars en modeontwerpers die rond duurzaamheid werken aanmoedigen. Tijdens de vernissage showen de cursisten van de naaicursus “Recycleer je kleerkast’ hun creaties op de catwalk.
 
GRIET HERSSENS 
 
Griet studeerde in 2011 af aan de afdeling kostuumontwerp aan de Stedelijke Academie van Sint-Niklaas en werd bekroond als laureaat van het legaat Hulstaert. Ze heeft diverse ervaringen met kostuumontwerp voor theater, dans en figurentheater en werkt mee aan verschillende kunsteducatieve projecten. 
Griet verzamelt oude jassen, sjaals, truien, handschoenen & mutsen, bij vrienden, buren, vrienden van familie en buren van vrienden,... Vervolgens zet ze de schaar erin en geeft ze een nieuw leven. Het resultaat zijn stukken die telkens tot doel hebben mensen dichterbij elkaar te brengen in de privésfeer of de publieke ruimte.
Griet Herssens presenteert haar ‘project ter bevordering van de algemene gezelligheid’. Naast researchschetches toont ze een park-wandel-jas voor én/twee personen met verschillende gezelligheidsbevorderende functies en een duo-cape/burka om warm te blijven bij het buiten roken in de winter.
 
HELENA DUSON
 
Helena Duson begon 5 jaar geleden een ethisch kapsalon dat tegelijk ook een ontmoetingsplaats voor de buurt is. Het interieur is een creatieve ruimte waar ze haar recuperatie-kunstwerken, schilderijen en modefoto’s van haar recuperatie-modelijn tentoonstelt. Voor het maken van deze werken experimenteert ze met verschillende gerecycleerde materialen, tweedehandsstoffen, meubels, verlichting, industrieel afval, oud speelgoed en al wat bruikbaar is.
Op de tentoonstelling in ‘t Uilekot toont Helena kledij uit haar modelijn, een buste gemaakt van overschotjes textiel en allerhande zelfgemaakte accessoires.
 
LEENTJE KERREMANS
 
Leentje Kerremans studeerde af als Master in de Beeldende kunsten. Daarna rolde ze vanzelf in het ontwerpen en maken van kostuums. Ondertussen werkt ze al enkele jaren voor theater- en televisieprojecten (Theater Froefroe, bij De Vieze Gasten, VRT,...) waarbij ze dit jaar meegwerkte aan een transformerend multidisciplinair podiumproject in vier delen door Opa Malyn vzw ism kc nOna en Contour. 
Leentje Kerremans heeft een eigen atelier waar ze haar naar hartelust uitleeft. Voor de expo creëerde ze een ‘dansend dassenpak’.
 
SOFIE VAN NUFFEL
 
Sofie Van Nuffel is geen onbekende voor ‘t Uilekot. Zo begeleidde ze al enkele cursussen rond mode en werkte ze mee aan Fair Fashion. Ze richtte ‘Soulmade’ op en legt de nadruk op aardvriendelijkheid en minder consumeren.
Sofie duikt in de kleerkast van de mensen en ontwerpt van daaruit nieuwe stukken op maat. Verder bedenkt zij kledij voor podiumkunsten en maakt zij hiervoor het liefst gebruik van gebruikte en natuurlijke materialen.
 
Met lingerie en kledingstukken uit de oude doos ontstonden er gekke creaties. De nadruk in haar werk ligt vooral op de losgeslagen fantasie en het NU moment. Het pure creatieproces in zijn zuiverste vorm. Eenmaal de creatie geboren is, is het alweer tijd voor iets anders...
 
Praktisch
De tentoonstelling is te bezichtigen op de zolder van 't Uilekot (Groenlaan 39, 9550 Herzele). Ze loopt van 12 januari 2013 t.e.m. 8 februari. Gesloten op zon-, maan- en feestdagen. Openingsuren: di-woe-do-vrij : 10u - 18u & za: 10u-17u.
Voor meer info en reservaties: tuilekot(at)gmail.com of 053/62.64.36.
Dit is mede mogelijk gemaakt door de steun van Youth in Action en de steun van de Provincie Oost-Vlaanderen.
 
 
 

Tags: