Login

CAPTCHA
Deze vraag dient om na te gaan of u een menselijke bezoeker bent teneinde spam inzendingen te vermijden.
3 + 5 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.

Reacties Uilekotleden verkiezingsuitslagen

De gemeenteraads-verkiezingen polariseren Vlaanderen voor de volgende jaren. De NVA verzilvert zijn nationaal percentage ook lokaal en nestelt zich in heel wat coalities. De PVDA neemt een forse sprong en haalt zetels in heel wat grote steden. Ook in Z.O.-Vlaanderen verandert er één en ander: nog nooit stapten zoveel mensen uit de politiek.

Als Vlaams-nationalisten in Vlaanderen winnen dan verschiet progressief Vlaanderen zich altijd een bult. Er wordt snel gesproken over zwarte zondagen, al is de ene dan wat geler en de andere wat zwarter. Het is nooit prettig wakker worden onder voogdij van de Vlaamse leeuw én het economisch programma van de werkgeversorganisatie VOKA, dat Bart De Wever het zijne noemt.

Toch mag hier ook een korrel zout in de zwart-gele soep gegooid worden: op de VRT-site stelde NVA-ideoloog Bart Maddens het zelf: “De provincieraadsverkiezingen brengen de politieke krachtsverhoudingen vrij accuraat in beeld. De N-VA doet er, met 28,6%, nog een procent bij (tegenover 2010). In 2014 zou dit een ontgoochelende score zijn. Want daarmee wordt de N-VA niet incontournable in Vlaanderen.

ANTWERPEN

Tegelijkertijd is er de merkwaardige overwinning van de PVDA. Niet merkwaardig op zich, maar wél om de mate waarin. Terwijl Peter Mertens vocht om één zetel in Antwerpen, kreeg hij er vier én twee in de provincieraad. Vriend en half-vriend zijn daardoor positief verrast. Andere linkse lijsten, zoals ROOD!, raken voor het eerst sinds de jaren zeventig wéér uit de cijfers achter de komma na de nul. Er is dus voor de eerste keer opnieuw ruimte voor radicaal links in Vlaanderen én ook GROEN haalt een historisch groot aantal zetels: 75 méér dan in 2006.

‘t Stad wordt allicht geleid door Bart De Wever…maar er zal stevige oppositie zijn. Dichter Peter Holvoet Hanssen: “Janssens betaalt de prijs voor het BAMmerig opschuiven naar rechts terwijl de betonnen pleinen oprukten: de zwart-gele gaten slokken nu gretig positieve sferen op maar kijk daar de PVDA en zie hier en daar ruilt gelatenheid voor een Asterixspirit, liever Don Quichot dan bruin en rot”.

Volgens theaterman, presentator enz… Paul Schrijvers profiteert De Wever van een luxe-situatie: “Hij lijkt een beetje op de dikke en de dunne in één : altijd lachen geblazen en succes verzekerd, Ward Debever vertrok van een luxueuze positie -na zovele jaren eindelijk gedaan met de socialisten- klinkt wel stoer, zoooo simpel dat velen daar mee weg kunnen. Nog luxueuzer was hoe VL Behang de A'pse omstreken achterliet, aardig bevolkt met behangers die nu door bevertje konden worden ingepikt.

Hoe ze daar een meerderheid gaan maken, dat is natuurlijk andere koek. CD&V en sp.a laten mekaar niet los én Janssens voegt er aan toe dat hij zonder GROEN niet in een meerderheid stapt. Waarop Marc Van Peel zegt:” Wij laten de sp.a niet los. Tja, De Wever die gaat dat nu wel allemaal oplossen…

GENT

In Gent zijn ze in een roes verzeild geraakt. Sp.a-Groen haalt er een absolute meerderheid en praat er met open-VLD om de meerderheid te versterken. Ze moeten er daar niet sterk begaan mee zijn of nog in de hemel leven, want van de tien Uilekot-leden in het Gentse kwam er geen reactie. Ook niet van de lijsttrekkers van PVDA en ROOD aan wie we vroegen wat ze dachten van het idee dat ze samen misschien wél de zetel zouden gehaald hebben die ze nu missen.

Wie wel kort reageerde op de verkiezingen in het algemeen én op de Gentse situatie is Raf Verbeke, initiatiefnemer van het ter ziele gegane CAP (de beweging rond Jef Sleeckx én politiek gezien voorloper van ROOD!: "Het politieke landschap wordt wat "normaler". Het extreem-rechts electoraal overwicht verschrompelt dank zij 20 jaar links cordon sanitaire. Antwerpen wordt opnieuw de ongekroonde politieke hoofdstad van het land, met dank aan Ademloos en de slepende nationale regime-crisis. Gent zet het afgesloten paars-groen tijdperk gewoon voort dankzij zijn stedelijk participatief management. Gent zal pas een links eiland zijn, als de kracht van de verandering van kamp verandert en het rood-groen kartel inzet op een nationaal programma tegen het  besparingsbeleid en EU-staatshervorming.”

HERZELE

Niet alleen in Antwerpen was het spannend. In Herzele had Open VLD een voorakkoord met de NVA. Dit voorakkoord kan uitgevoerd worden, al is het met een nipte meerderheid van 13 op 25 raadsleden. LEEF! mist op minder dan twintig stemmen na zijn tweede zetel en zijn OCMW-raadszetel ligt onder vuur. De partij verloor 1,2 % van de stemmen en houdt er 9,2 over.

Filip De Bodt: “We hebben dit niet verdiend. Pas op, zonder anderen te willen denigreren, is dat nog altijd méér dan GROEN in onze regio (met uitz. Van Oudenaarde) en dan de PVDA in Antwerpen, maar hier betekent dat één zetel. We hebben enorm gewerkt in de gemeenteraad, maar zullen méér moeten naar buiten komen om dat te tonen aan de bevolking. Verwonderlijk is dat heel wat mensen pas nu onze rangen vervoegen, nadat ze verontwaardigd zijn over de uitslag.

De SP.a krijgt een klap van 4 % en gaat van 16,5 % naar 12,5 %. CD&V dacht met Danny Van Melkebeke de coalitie te breken maar lukte daar niet in. Afwachten hoe dat allemaal verteerd zal worden. Ook hier dient zich een sterke oppositie aan tegenover een aantal onervaren NVA-schepenen.
 
HAALTERT

In buurgemeente Haaltert krijgen we pas écht een paleisrevolutie: na dertig jaar burgemeesterschap moet bingo-koning Willy Michiels het afbollen. Een aantal open VLD-mensen verlieten zijn schip en kwamen onder leiding van OCMW-voorzitter Gina Verbestel met een lijst voor de pinnen onder de naam ‘Open en Liberaal’. Alexander De Croo en Johan Van Tittelboom sprongen in voor Michiels, maar het mocht niet baten. Na de verkiezingen sloten Open en Liberaal, sp.a én NVA een coalitie.

Uilekot-lid Michel Markey glundert: “Ik ben actief in de sp.a te Haaltert en wij zijn erg tevreden met het behaalde resultaat. We winnen een zetel bij ten opzichte van 2006, toen we in kartel opkwamen met Spirit.” En voelt dat wel goed, een coalitie met de NVA?  “We hebben zondagavond de beslissing genomen om in coalitie te gaan met N-VA en Open en Liberaal om eindelijk de centrumlijst-O.VLD van Michiels na 30 jaar bestuur in de oppositie te duwen. Eindelijk zal er een nieuwe politieke cultuur en een sociaal beleid voor iedereen kunnen doorgevoerd worden. "Open en Liberaal" onder leiding van OCMW-voorzitster, Gina Verbestel, is een partij met afgescheurde sociaal liberalen en bij de N-VA zitten er geen echte rechtse figuren.

ZOTTEGEM

In Zottegem kreeg sp.a een klap van 11 %. Toch wordt de bestaande coalitie met de CD&V verder gezet.

Tom Carnewal (Uilekot-lid en kandidaat op NVA-ZAP) kan daar niet om lachen:
Met 25% van de stemmen worden wij in één klap de grootste partij van Zottegem wat ons acht zetels oplevert. Veel hebben we daar echter niet aan om dat CD&V en Sp.a hun voorakkoord hebben uitgeoefend en dus samen verder doen. Beide coalitiepartners verliezen (CD&V -2,2% en SPA -10,7%) maar gaan met amper 1 zetel op overschot opnieuw besturen. De vele kiezers die verandering gevraagd hebben krijgen die dus niet. Het valt trouwens nog te bezien hoe stabiel een meerderheid met 15 op 29 zetels zal zijn? Wij zijn hoe dan ook klaar om zes jaar opbouwend weerwerk te bieden.

Publicist Danny Cantaert stond op de lijst van GROEN: “Groen-Zottegem hield in het verkiezingsgeweld van die dag aardig stand en zich vooral ver buiten de debatten. De kans was immers niet onbestaande dat ze in ruil voor een weggevertje mee aan boord mochten, zodat een extra zetel de (te) krappe manoeuvreerruimte van CD&V met SP.A kon verruimen. Groen doorzag echter dit gevaar en bedankte feestelijk. Open VLD kwam nooit in het coalitiestuk voor, LEEF en LDD werden weggeveegd en ook VB-VLOTT bleef zetelloos achter.

Herman De Loor geeft de fakkel door aan zijn zoon Kurt en stopt met politiek. Een reactie van Kurt De Loor: "Vanzelfsprekend kwam het verlies op 14 oktober voor sp.a Zottegem hard aan. We hebben een positieve en inhoudelijk sterke lokale campagne gevoerd, maar werden daarvoor niet beloond door de kiezer. Integendeel, de kiezer koos voor een rechtse partij zonder lokaal draagvlak en programma maar met een nationale hype als voorzitter.
De machtsverhoudingen in de coalitie worden niet moeilijker, ze worden alleen anders. We hebben de voorbije legislaturen altijd in een goede verstandhouding samengewerkt met CD&V en zullen dat de volgende jaren ook doen. Bij sp.a Zottegem zijn we ervan overtuigd dat het enige beleid dat onze Egmontstad vooruit kan helpen een sociaal links beleid is. Net daarom kozen we ervoor om Zottegem niet over te leveren aan een rechts beleid, daarvoor zien we onze stad te graag.
"


LIERDE

Iets voorbij Zottegem ligt Lierde én daar stond uilekot-lid Stijn Van Der Bruggen op een sp.a-GROEN lijst:  “Treurnis alom, we zakken van 21 procent ( SP+groen) in 2006 naar 13,4 procent (Lierde 2012). We laten enkel NVA achter ons. Het was echt bedroevend. Twee van onze boegbeelden keren de politiek de rug toe, Johan Persijn en Els Van Damme. We verliezen 1 van onze 3 zetels. Johan hoopte op minstens 4 zetels. De bevolking van Lierde heeft zich in het stemhokje teruggeplooid onder de geel/blauwe kerktorens van haar deelgemeenten.

NINOVE

De zwartste plek van Vlaanderen, dat is een andere buurgemeente van Herzele: Ninove. Het is de enige plaats waar het Vlaams Belang onder een andere naam (Forza Ninove) zijn resultaten verbetert, je leest het goed!

Joachim De Maeseneer stond er op sp.a-GROEN: “NV-A haalt 5 zetels (4 nieuwe mensen en 1 overloper, ex-VLD en ex-LDD), maar Forza Ninove stijgt van 8 naar 9, even veel als Open VLD die zakken van 12 naar 9 zetels. De CD&V vliegt van 8 naar 4 zetels. Het effect van Vlaams Belang kamerlid en populist Guy D’Haeseleer lijkt dus nog steeds te werken in de wortelstad.

Het wordt dus puzzelen in Ninove. Men heeft er op zij minst drie partijen nodig om een meerderheid te maken én Ninove bulkt van de dossiers die lang aanslepen, zoals het al dan niet vergunnen van een moskee. Forza Ninove verspreidt affiches omdat men hen aan kant laat liggen. Ook bij de klassieke partijen wordt het puzzelen: bij CD&V hangt er vb. nog een mogelijk gerechtelijk staartje boven het hoofd van een kandidaat.

Wouter Mertens: “Het is echt koffiedik kijken in Ninove, al heb ik wel de indruk dat men ernstig aan het onderhandelen is. Het word tijd dat men een aantal dossiers aanpakt. Misschien had men Forza zelf maar eens in het veld moeten sturen om als grootste partij de onderhandelingen te openen…maar ja…evenveel mensen zijn daar ook tegen hoor hier.

BRAKEL

De machtsoverdracht binnen de De Croo-dynastie in Brakel is op het eerste gezicht vlekkeloos verlopen. De liberalen verliezen hoop en al 38 stemmen ten opzichte van 2006. Met 41,9% blauwe kiezers blijft Brakel meer dan ooit De Croo-Town.

Ondanks het feit dat ook hier de N-VA de neus aan het venster steekt. De plaatselijke Bart De Wever haalt 3 zetels binnen, netjes afgesnoept van CD&V (van 7 naar 6), sp.a (van 4 naar 3) en Vlaams Belang (van 1 naar 0). De Open Vld waar ouwe krokodil Herman De Croo voor de gelegenheid de lijst duwde, behoudt haar 11 (van de 23) zetels.

Nick Dobbelaere is lid van vzw ’t Uilekot en journalist voor Solidair: “CD&V staat al jaren te popelen om De Croo van zijn stoel te wippen. Ook sp.a, dat al 12 jaar op schoot zit bij Herman De Croo, wou wel eens verandering. De twee partijen hadden daarom voor de verkiezingen een afspraak gemaakt met N-VA. Als het mathematisch mogelijk was, zouden de drie een meerderheid vormen tegen Open Vld. De verkiezingsuitslag maakte dat ook effectief mogelijk. Op de verkiezingsavond werd in het hoofdkwartier van CD&V dan ook alles in gereedheid gebracht om de officiële papieren te tekenen. Wie niet kwam opdagen, was echter de sp.a. Die hadden ter elfder ure een beter bod gekregen van De Croo. Alexander haalt meer voorkeurstemmen dan zijn papa en wordt dus de logische nieuwe burgemeester. “Liever burgemeester dan minister”, liet hij optekenen. Twee dagen later kwam hij al op zijn woorden terug. Hij verhuist naar de federale regering als minister van Pensioenen. It’s hard to make choices in de politiek. De Croo junior wordt “titelvoerend burgemeester”, wellicht tot 2014 als er nieuwe verkiezingen zijn. Wie waarnemend burgemeester wordt, is nog niet bekend, al schijnt Balthazar Boma een goeie kans te maken. Hoedanook, het oude CD&V-N-VA-kartel – steeds goeie vrienden gebleven – vindt elkaar terug in de oppositie en krijgt een burgemeester tegenover zich die alvast niet de dominantie en geslepenheid heeft van een Herman De Croo. Het is eens iets anders.”

GERAARDSBERGEN

In Geraardsbergen stopt de open-VLD-er Guido De Padt zijn samenwerking met de socialisten. Hij heist de CD&V aan boord.

De sp.a komt er uit een intern crisis zegt Dirk Van Der Maelen (sp.a-kandidaat en lid van vzw ’t Uilekot): “De belangrijkste reden voor de terugval van sp.a zijn inderdaad interne strubbelingen die geleid hebben tot vertrek burgemeester én de overloperij van Erwin Franceus naar de VLD. De samenwerking met Groen is prima verlopen maar heeft niet kunnen beletten dat de lijst twee zetels verloor. Ik vrees dat de CD&V, die terugvalt op slechts vijf verkozenen, niet zal kunnen wegen in het bestuur en dat we een De Padt show gaan krijgen die zich politiek rechts zal situeren. Ik ben wel benieuwd of de krappe meerderheid van 17 op 31 niet zal te leiden hebben onder dissidentie van CD&V dat in meerderheid niet aan zijn trekken gaat komen of van VLD-kant waar velen van oordeel zijn dat de CD&V wel dik met mandaten bedeeld werd door de burgemeester.”
   
MECHELEN

Mechelen kwam de laatste tijd ook in het nieuws…én de coalitievorming verliep er niet zonder slag of stoot. Piet De Baere (lid Raad van Bestuur Uilekot) volgde de situatie daar.

De stadslijst (open VLD, Groen (met Kristof Calvo) en onafhankelijken) van burgemeester Somers (16 zetels) en de N-VA (11 zetels) zijn de winnaars in Mechelen. De SP.A van Caroline Gennez, huidig coalitiepartner van Somers, behoudt haar 8 zetels. CD&V (met o.a. Vervotte) zakt naar 5 zetels (verlies 3). Het Vlaams Belang verliest fors (van 11 naar 3 zetels). PVDA+ komt te kort voor een zetel, maar haalt met 3% het vijfvoud van 2006 en dit met een zeer beperkte lijst en zonder noemenswaardige campagne.

Piet De Baere: “Iedereen verwachtte een verderzetting van de coalitie, stadslijst met SP.A. De stadslijst geeft echter de voorkeur aan een meer rechtse coalitie en start onderhandelingen met N-VA en CD&V. Dit zou zorgen voor een ruime meerderheid met 32 van de 43 zetels. Somers en Calvo zijn, zeggen ze, de fratsen van Gennez immers meer dan beu. De avond van 14 oktober zou ook Caroline de N-VA aangesproken hebben om een coalitie tegen Somers te vormen en ze zou zelfs de burgemeesterssjerp aan de N-VA aangeboden hebben. Gennez ontkent dit in alle toonaarden en spreekt zelf over een voorakkoord (dd. 6 december 2011) van Somers met N-VA en CD&V, zonder medeweten van Groen. Iets wat Somers dan weer ontkent. Volgens Caroline is alles dan weer in scéne gezet om de "progressieve groenen" de coalitie met N-VA en CD&V te doen slikken.

Kwatongen beweren ook dat Somers de CD&V meeneemt  in de coalitie om deze ruim genoeg te maken zodat Groen (6 van de 16 zetels) kan gedumpt worden indien nodig. Ondertussen heeft een Groen-aanhanger via facebook een oproep gelanceerd om vandaag nog gesprekken met de SP.A op te starten en te kiezen voor een progressieve coalitie. Calvo maant aan tot geduld en kalmte.


NAZARETH

vzw ’t Uilekot is een echt regionale vereniging geworden met heel wat inplanting, zelfs tot in de omgeving van de Macro. Dirk Vos is lid van ’t Uilekot , lijsttrekker van GROEN én best tevreden met de uitslag daar: “Anders dan in 2006 trok Groen deze kaar zelfstandig naar de kiezer. Met een duidelijk eigen profiel en een ecologisch en links programma behielden we onze ene zetel . Onze voormalige kartelpartner SPA hield eveneens stand. Gezamenlijk behaalden de linkse partijen 18% van de stemmen. NVA knabbelde stevig aan de positie van CD&V, open VLD en VB. Op dit moment is er nog geen duidelijkheid over de coalitievorming. Onze opdracht is duidelijk: het collectief waarmee we campagne voerden samen houden en inzetten op onze belangrijkste thema’s. Leefmilieu, sociaal beleid, noord-zuid solidariteit en vooral ook verzet tegen de stervensbegeleiding van het jeugdhuis door alle andere partijen.

ZWALM

Ook in Zwalm gebeurde het één en het ander. Het vroegere Sambakartel, dat Basiel Eeckhout (de man die ooit elke inwoner een fles wijn cadeau deed) zes jaar geleden van de troon stootte, viel uit mekaar. Sp.a schepen Karim De Rijst kon niet meer door de deur met burgemeester Bruno Tuybens en vertrok naar de CD&V.

De CD&V had het ook gehad met Tuybens en legde een eigen lijst neer, wat dan weer niet naar de zin was van Marleen Wildemeersch die naar het kartel van Tuybens trok. Tuybens haalt met zijn Voorzwalm (sp.a en GROEN) 29 % van de stemmen maar wordt aan kant geschoven door de CD&V. Die partij krijgt klappen maar wordt opgevist door de open VLD. Bruno Tuybens is ziedend: "Dit is de coalitie van de schande. CD&V Zwalm beslist eerst uit de meerderheid te stappen, zet waardevolle mandatarissen aan de deur (‘Iedereen inbegrepen’, zegt de slogan), krijgt vervolgens van de kiezer een oorverdovende nederlaag voorgeschoteld en brengt nadien de liberalen, die ze 30 jaar bitsig bestreden hebben, terug aan de macht. Dit is een werkelijk ongezien parcours.

Maar daar eindigt de story niet meer. Na de verkiezingen zet de Open VLD, onder leiding van de jonge burgemeester Karen De Colfmaecker (27) Basiel én Hilde Eeckhout aan de deur vanwege interne tegenwerking. Eeckhout grijpt dus naast een schepenambt en vliegt uit het partijbestuur. Karim De Rijst raakte nipt verkozen door vervanging maar zegt de politiek vaarwel.

AALST

In Aalst werd de NVA de grootste partij. Prompt ging ze een coalitie aan met CD&V en sp.a, maar ook hier zit er een adder in het gras: de NVA draagt Karim Van Overmeire voor als Schepen van Vlaamse Zaken. CD&V heft daar geen enkel probleem mee.

Binnen de sp.a rommelt het evenwel: de partij legt haar deelname aan het bestuur voor aan een algemene ledenvergadering op 5 november. Van Overmeire komt uit harde NSV middens en maakte carrière binnen het Vlaams Blok en Vlaams Belang.

Hij schreef er o.a. mee aan het zeventig punten programma en was jarenlang kopman voor de partij in de streek. Het bestaan van een Schepen van Vlaamse Zaken roept bij velen al wat wenk-brauwengefrons op. Volgens NVA-burgemeester Christophe D’Haese moeten er méér Vlaamse leeuwen te zien zijn in Aalst. Van Overmeire zou ook schepen van integratie worden. Daar heeft hij allicht al jaren natte dromen over.

Het ABVV maakte in elk geval al een persmededeling waarin men de andere partijen oproept dit niet toe te laten: “Aalst wordt het laboratorium voor het uittesten van de extreem Vlaams-nationalistische recepten voor het Vlaanderen van na de verkiezingen in 2014. Door Van Overmeire voor te dragen doorbreekt de NVA zelf via een achterpoortje het cordon tegen extreemrechts".
  

ZAVENTEM

In Zaventem kwam er een kartel tussen sp.a, GROEN en LEEF op bij verkiezingen. LEEF behoudt er met Uilekot-lid Jean-Paul Martens zijn gemeenteraadszetel maar raakte ei zo na betrokken bij een avontuur à la Haaltert.

Een aantal doorluchtige liberalen keerde zich tegen de burgervader van oudsher Francis Vermeiren en probeerde een coalitie te smeden met NVA én LEEF! Het was voor velen voorwaar even slikken bij het idee alleen al. Na een paar dagen ging het terug naar af: het idee om de participatieve democratie in te voeren was de liberalen een stap te ver. Sp.a gaat er wél in de coalitie. Jean-Paul Martens: “LEEF! ontsnapte op het nippertje aan de dood!


Anton Delichte

Tags: