Login

CAPTCHA
Deze vraag dient om na te gaan of u een menselijke bezoeker bent teneinde spam inzendingen te vermijden.
6 + 7 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.

Voorakkoord tussen Open-VLD en NVA Herzele

In juni van dit jaar gaf politoloog Kris Deschouwer een boek ‘Mensen en Macht’ uit waarin hij stelde dat er in Vlaanderen voorakkoorden bij de vleet gesloten worden.  In twee van de drie gemeenten worden de coalities gemaakt voor de verkiezingen, soms voor dertig jaar.

Iedereen weet dat ook eigenlijk. En iedereen is er tegen, vindt het een verkrachting van de democratie. Ook in Herzele zou er volgens insiders een akkoord tussen de NVA en de Open VLD gesloten zijn.

CD&V-lijsttrekker Danny Van Melkebeke bevestigt dit: “We hebben dit ook al vernomen, maar in de wandelgangen wordt van alles beweerd. Laat de kiezer eerst beslissen en dan zien we met welke partij(en) een coalitie mogelijk is.”

Filip De Bodt van LEEF! gaat een stukje verder: “Je hoort overal dat VLD en NVA een akkoord gesloten hebben en dat de NVA daar voor beloond wordt met drie schepenzetels. Van Tittelboom zou dan burgemeester blijven. De kloof met de sp.a en de CD&V is voor de burgemeester te groot. Voor mij is dat een bizarre constructie. De NVA predikt vernieuwing maar kiest voor hetzelfde liberale beleid als voorheen. Het is aan de kiezer om dit soort van akkoorden af te straffen”

Jo De Loor (sp.a) besloot in overleg met zijn achterban om de vraag niet te beantwoorden. Johan Van Tittelboom vond geen tijd.

NVA-lijsttrekker Stefaan Lauwaert laat het bestaan van een akkoord in het midden: “Zoals er reeds een voorakkoord is tussen de CD&V en sp.a is zeker?? De burger zal beslissen op 14 oktober en N-VA Herzele wil als het de kans krijgt meewerken aan een beter Herzele – waarom niet samen met LEEF! ? N-VA en LEEF zouden wel eens de sleutel in handen hebben voor de vorming van een nieuw  bestuur.”

CD&V-er Mark De Winne bevestigt het voorakkoord formeel: “Ik heb destijds als NVA-voorzitter een voorakkoord gemaakt met de VLD. We kregen drie schepenzetels als we drie verkozenen hadden, dat kon ik toch moeilijk weigeren?”

Na de zoveelste interne ruzie binnen de NVA stapte De Winne over naar de CD&V. Eerder verloor de NVA ook al Bart De Brucker die samen met een aantal anderen de lijst Herzele 2012 wilde oprichten, een kopie van de Lijst De Decker. Dit initiatief kwam niet van de grond. Volgens De Brucker hebben ook CD&V en sp.a onderhandeld met de NVA maar kwam daar uiteindelijk niets van terecht.

LEEF! zegt niet principieel NEEN tegen elke deelname aan het bestuur, zegt Filip De Bodt: “Als wij voor de Herzelenaren iets kunnen verwezenlijken, moeten we dat doen, als de kiezer ons dat opdraagt door méér voor LEEF! te stemmen. De discussie over een programma begint evenwel na de verkiezingen én LEEF! ziet geen toekomst in een meerderheid met de NVA hoor. Daar liggen de programma’s te ver voor uit mekaar. LEEF! heeft niets te zoeken in een rechtse coalitie.”

CENTEN

Wie in de volgende Herzeelse coalitie treedt zal in elk geval een gigantisch financieel probleem mogen oplossen bevestigen alle oppositiepartijen. Danny Van Melkebeke: “De put die de huidige meerderheid achterlaat is enorm. Herzele heeft vandaag een schuld van 33 miljoen euro!!

Daarbovenop worden verschillende leningen sedert april 2010 niet meer terugbetaald.  De terugbetaling van de lening van de wattenfabriek start ook pas in maart 2013. Wij weten duidelijk hoe we de Herzeelse financien gaan aanpakken. Voor de inwoners zal dit geen gevolgen hebben. We zijn absoluut tegen iedere vorm van belastingsverhoging. De dienstverlening zal niet verminderd worden. Er zullen geen naakte ontslagen volgen bij het personeel. “

LEEF! wil besparen op receptiekosten, grote evenementen én luxeprojecten. De partij zegt dat het discours over belastingen moet veranderen: “Het gemiddeld bedrijf in Herzele betaalt minder belastingen dan de gewone werknemer. De meesten stijgen nauwelijks boven de 10.000 € uit. Een bijkomende belasting op drijfkracht kan voor ons. Die vind je in de meeste andere gemeenten. Anders krijg je de put nooit dicht.”

Stefaan Lauwaert vindt ook dat Herzele er financieel slecht voor staat maar verwerpt een denkoefening rond belastingen: “Het bestuur zal creatief moeten omspringen met de beschikbare middelen. Of er gevolgen zijn voor de Herzelenaar ?? Over een glazen bol beschikt N-VA Herzele niet, want we verwachten dat er nog lijken uit de kast zullen vallen.  Een belastingverhoging is de gemakkelijkste oplossing, maar hier gaan wij niet in mee. Wij opteren om andere oplossingen te zoeken voor de aanpak van dit probleem. Maar besparingen dringen zich op dat is een feit.”

De meeste partijen zijn iets minder vertrouwd met de ecologische crisis maar pleiten voor energie-audits in de gemeentelijke gebouwen (CD&V) of investeringen in hernieuwbare energie (NVA). LEEF! wil een klimaatneutrale gemeente.
 

Dit artikel werd vrijdag 20 september gepubliceerd in het tijdschrift van vzw 't Uilekot. Wil je ons tijdschrift ook ontvangen? Dit kan door (lidgeld) 15€ te betalen op het rekeningnummer van vzw 't Uilekot. Meer info via het contactformulier.

Tags: