Login

CAPTCHA
Deze vraag dient om na te gaan of u een menselijke bezoeker bent teneinde spam inzendingen te vermijden.
1 + 0 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.

Verjaardag stoomtram Merelbeke - Herzele

Vandaag, vrijdag 23 juni 2017, is het 110 jaar geleden dat de eerste stoomtram tussen Merelbeke en Herzele reed.  Vzw ’t Uilekot is sinds 1993 gehuisvest aan de voormalige Herzeelse tramstatie op de huisnummers 39 en 41 van de Groenlaan gelegen in het centrum van de gemeente Herzele. Deze gebouwen zijn in privéhanden en worden gehuurd door vzw ’t Uilekot, die met haar werking ervoor zorgt dat deze historische gebouwen ontsloten worden. Deze gebouwen behoren tot het voormalige Buurtspoorwegstation Herzele en dateren van de periode 1910.

In 1907 reed de eerste tram tussen Merelbeke en Herzele. Eerder was er al een verbinding tussen Gent en Merelbeke gelegd, maar op vraag van verschillende gemeentebesturen en dankzij de medefinanciering van deze respectievelijke gemeenten werd deze lijn na verloop van tijd doorgetrokken tot in Herzele. Deze lijn was niet alleen interessant voor personenvervoer, maar ook voor het transport van goederen en grondstoffen. In latere plannen was er sprake van het doortrekken tot in Ninove, maar uiteindelijk tekende Geraardsbergen hier sneller op in en was de lijn Gent-Geraardsbergen een feit.

Het Herzeelse buurtspoorwegstation bestaat uit het station en de woning, van de buurtspoorweg Gent-Geraardsbergen, is van circa 1910 en sluit aan bij de stelplaats gelegen aan de Solleveldstraat nummer 23 (waar nu Kringwinkel Vierkant is gevestigd). De omschrijving van deze locatie door de dienst erfgoed is “bescheiden éénlaags buurtspoorwegstationnetje; woonhuis van de buurtspoorwegwachter: dubbelhuis van drie traveeën, twee bouwlagen. Beide constructies zijn onder een zadeldak met mechanische pannen.”

Vijftig jaar later, in 1957, verdween deze tramlijn als gevolg van de opkomst van het individuele autovervoer en busvervoer.

In 2014 werd deze locatie opnieuw vastgesteld en opgenomen in de Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Deze inventaris is een lijst van allerlei gebouwen en locaties uit de verschillende Vlaamse steden. In Herzele zijn er 138 gebouwen, molens, plaatsen,… in deze lijst opgenomen, met onder andere Molen ter Rijst, Brouwerij De Rijk, Schepenhuis van Herzele, ... De beboomde Groenlaan is zelfs beschermd als monument: “Groenlaan, gekandelaarde platanen (beschermd als monument)”, wegens niet alleen haar cultuurhistorische maar ook de esthetische waarde ervan: het ontstaan van de gemeente Herzele en de pleinfunctie die het heeft.

Anno 2017 zijn er naast ’t Uilekot gemeentelijke werken aan de gang om er een fiets- en voetgangerspad aan te leggen tussen de Groenlaan en Solleveld. Dit gebeurt naar aanleiding van de wedstrijd die Radio 2 en Provincie Oost-Vlaanderen vorig jaar organiseerden, waarbij gemeente Herzele een kunstwerk-huis van John Van Oers won. Eind augustus zal dit ter plaatse feestelijk ingehuldigd worden. Vanaf dan zal er opnieuw een rechtstreekse verbinding zijn met de voormalige trambaan die nu dienst doet als verbindingsweg in de vorm van een fiets- en wandelpad tussen Herzele en de deelgemeente Sint-Lievens-Esse.

't Uilekot vzw heeft een sociaal-culturele werking, met een secretariaat dat open is van dinsdag tot en met vrijdag tussen 10u en 18u en op vrijdag en zaterdagavond is het café open vanaf 20u. De winkel Eco&Fair die we gezamenlijk uitbaten met Wereldwinkel Herzele en Climaxi is op dezelfde uren open en op zaterdag van 10u tot en met 17u. Ben je trouwens in het bezit van het boek '328 cafés in Vlaanderen' dan heb je na 1 betalend drankje recht op 1 gratis kLetter, een blond bier door 't Uilekot laten brouwen door Brouwerij De Graal.

Wie interesse heeft om ter plaatse en in samenwerking met ’t Uilekot in het najaar een tentoonstelling uit te werken kan Sarah Hutse contacteren via het contactformulier of 053/62 64 36.

Sarah Hutse

 

Bronnen:

Agentschap Onroerend Erfgoed 2016: Buurtspoorwegstation Herzele [online], geraadpleegd op 20 juni 2017).

https://besluiten.onroerenderfgoed.be/besluiten/5825/bestanden/16110

Agentschap Onroerend Erfgoed 2017: Gekandelaarde platanen bij Groenlaan [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/131145 (geraadpleegd op 20 juni 2017).

Boek tramverbinding Gent - Merelbeke

Tags: