Login

CAPTCHA
Deze vraag dient om na te gaan of u een menselijke bezoeker bent teneinde spam inzendingen te vermijden.
7 + 4 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.

Johan Moyaert - Kritiek van de ascetische rede

Johan Moyaert is filosoof. Hij was jarenlang de coördinator van het tijdschrift “Kritiek” rond Rudolf Boehm en publiceert regelmatig in het Vlaams Marxistisch Tijdschrift.  

Moyaert spreekt over zijn boek “Kritiek van de ascetische rede” en geeft als epiloog van Lezen in de Lente 2017 een samenvattende lezing over het thema van dit jaar. Voor Moyaert zijn de ascetische trekken van de westerse cultuur een groot gevaar voor de mensheid en is de enige conclusie van een rede die zich baseert op deze ascetische trekken, dat alles weg moet. Hij ziet de ascetische rede werkzaam in de objectiverende blik van de moderne wetenschap, in het uitstel van genietingen en de besparingen als basisprincipe van de kapitalistische economie, en in het individualisme als bron van vereenzaming in de samenleving. Moyaert bekritiseert deze drie onderling verbonden kenmerken van onze beschaving die berusten op een overschatting van de weldaden van de moderne technologie en de automatisering van het leven.

Lieven Plouvier schreef alvast een aantal bedenkingen bij het thema 'Alles moet weg'. Deze kan je hier lezen.

Datum: Woe. 17/05, 20u
Locatie: ’t Uilekot, Groenlaan 39, Herzele. 
Inkom adk: € 5 of combikaart twv € 20. 

De combikaart Lezen in de Lente is geldig op alle activiteiten. Het literair festival Lezen in de Lente heeft in het jaar 2017 het thema ‘Alles moet weg’.

Het volledig programma via www.lezenindelente.be.

Datum: 

woensdag, 17 mei, 2017 - 20:00 to 22:00