Login

CAPTCHA
Deze vraag dient om na te gaan of u een menselijke bezoeker bent teneinde spam inzendingen te vermijden.
9 + 8 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.

WERKNEMERS FINANCIELE INSTELLINGEN KRAKEN BANKGEHEIM

Wapens voor Birmese dictators

Zo gaat er bijvoorbeeld geld van de banken naar AviChina dat militair materiaal verkoopt aan Birma en Soedan. Omwille van aanhoudende schendingen van mensenrechten, stelde de EU een wapenembargo in tegen deze landen. AviChina schrikt er niet voor terug om wapens te blijven leveren aan repressieve regimes en partijen in aanhoudende conflicten. Investeringen in dit soort bedrijven, schendt volgens Netwerk Vlaanderen de geest van de wapenembargo's en maakt financiers mede verantwoordelijk voor het inzetten van deze wapens. ING regelde in 2003 samen met Bank of China de beurslancering van AviChina. Ook ABN Amro onderschreef de uitgifte van de aandelen.

Bloedgeld in Congo

Fortis op haar beurt, komt in opspraak omwille van haar investeringen in Anvil Mining. Dit Australische mijnbouwbedrijf is berucht geworden door haar steun aan moordende militairen in de Democratische Republiek Congo. In 2004 vond in de regio waar Anvil Mining een mijn uitbaat een uiterst gewelddadige raid van het Congolese leger plaats. Een kleine opstand werd beantwoord met arbitraire aanhoudingen, plunderingen, platbranden van huizen en standrechtelijke executies. Anvil wordt er van beschuldigd de militairen hierbij logistieke steun te hebben geboden. Militairen zouden vervoerd zijn in vliegtuigen en bedrijfsvoertuigen van het mijnbouwbedrijf. Anvil zou ook ingestaan hebben voor het proviand en de betaling van de moordende militairen. Meer dan een jaar na de feiten krijgt Anvil een krediet van Fortis, onder meer voor de ontwikkeling en overname van twee nieuwe mijnbouwprojecten in de DRC.

Cyanidevergiftigingen en milieuvernietiging

In Papua Nieuw-Guinea baat het Zuid-Afrikaanse bedrijf DRD gold een controversiële goud- en zilvermijn uit. De mijn ligt in een gebied van een onschatbare ecologische en culturele waarde. DRD loost per maand 14.000 ton chemisch afval in de Auga rivier. In de 100 km lange loop van Auga tussen de mijn en de zee, leven naar schatting 10.000 mensen. Ze zijn afhankelijk van visvangst en kleinschalige landbouw. De mijn loost in hun water lood, arseen, cadmium, nikkel, koper en chroom. Die giftige stoffen zijn niet alleen schadelijk voor het waterleven, ze accumuleren zich ook in organismen en verspreiden zich zo over het ecosysteem. De systematische vergiftigingen door DRD, leidde tot een veroordeling en de uitsluiting van investeringen door het gezaghebbende Noors Pensioen Fonds. Andere financiers blijken echter minder problemen te hebben met de praktijken van het bedrijf. In het voorjaar van 2007 hadden vier banken aandelenbelangen van DRD Gold in bezit of beheer: AXA, Citibank, Deutsche Bank en Dexia. ABN Amro regelde in dezelfde periode een uitgifte van aandelen voor de uitbater van de omstreden mijn.

www.bankgeheimen.be

Netwerk Vlaanderen heeft deze en andere gecontesteerde investeringen samengebracht op een visueel aantrekkelijke website www.bankgeheimen.be Hierop kan iedereen de investeringen volgen over de hele wereld. Door te klikken op het icoon van je bank, krijg je op een wereldkaart alle controversële investeringen van deze bank te zien. Als je het hier niet mee eens bent, kan je vanop de site een e-card versturen naar de verantwoordelijken van de bank. Via een fotowedstrijd kan je bovendien aangeven waarin volgens jou beter zou worden geïnvesteerd. Verder vindt je er informatie over duurzamere financiële producten en kom je alles te weten over het beleid van specifieke banken.

Campagne werknemers financiële sector

Voor het eerst lijkt er ook wat te bewegen in de bankwereld. Stefaan Decock secretaris van de LBC de grootste vakbond in voor bankpersoneel verklaarde: "Zulke investeringen kunnen voor het bankpersoneel niet langer door de beugel. We vinden dat de financiële instellingen meer rekening moeten houden met belangrijke milieu en mensenrechtennormen in hun investeringsbeslissingen. We ijveren voor een ethische ondergrens : geen geld meer voor dictators, zware milieuvervuiling, controversiële wapens of mensenrechten schenders." Om dat te bereiken wil de LBC al haar leden in de banken er toe aanzetten druk uit te oefen tijdens de ondernemingsraden.

"België heeft het voorbeeld getoond in het weren van investeringen in controversiële wapens, nu kunnen ook een pionier zijn in het uitsluiten van ontoelaatbare praktijken op het vlak van het milieu of de mensenrechten. Deze bundeling van krachten tussen bankpersoneel en bankklanten is daarin een belangrijke stap," besloot Inez Louwagie.

Dossier

U kunt het dossier 'Bankgeheimen' downloaden op de website van Netwerk Vlaanderen: http://www.netwerkvlaanderen.be/nl/index.php?option=com_content&task=view&id=479&Itemid=248

Meer informatie

Landelijke Bedienden Centrale ACV: Stefaan Decock, 0478 45 42 50, www.lbc-nvk.be

Netwerk Vlaanderen: Inez Louwagie, 02 201 07 70 of 0498 68 29 40, www.netwerkvlaanderen.be

Gepubliceerd door: 

Tags: