Login

CAPTCHA
Deze vraag dient om na te gaan of u een menselijke bezoeker bent teneinde spam inzendingen te vermijden.
5 + 7 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.

OUDENAARDE: GRAF JOTIE T' HOOFT VERDIENT BESCHERMING

Jotie T'Hooft wordt wel eens het wonderkind van de jaren zeventig genoemd. Hij werd geboren op 9 mei 1956 in Bevere, bij Oudenaarde, net zoals zijn voorouders. Zijn vader was onderwijzer en zijn moeder modeontwerpster. Van jongs af aan was hij opvallend taalvaardig, las en schreef hij veel.

Omwille van zijn druggebruik en rebels karakter deed hij bijna alle scholen van Oost-Vlaanderen aan. Hij werkte in het antiekatelier van  zijn oom, als nachtwaker en als lector bij uitgeverij Manteau. Waar hij ook was, wat hij ook deed, steeds bleef hij schrijven. In 1975 huwde hij uit liefde met Ingrid en verscheen zijn eerste bundel “Schreeuwlandschap”. Voor zijn tweede bundel “Junkieverdriet” (1976) kreeg hij de  prestigieuze Reina Prinsen Geerligsprijs. Jotie T'Hooft werd op korte tijd een literair fenomeen. 

Zijn belangrijkste thema’s zijn: druggebruik, dood en erotiek, het onvervulbare verlangen, de spanning tussen ideaal en werkelijkheid, de droom, het ontvluchten van de werkelijkheid, het verlangen naar zuiverheid...

Voor hij de kans kreeg van zijn verslaving af te geraken, overleed hij op 6 oktober 1977 aan een noodlottige overdosis. Na zijn leven verschenen nog bundels met onuitgegeven werk. Dat dit prille oevre nog steeds wordt gelezen en heruitgegeven toont aan dat het een tijdloze erkenbaarheid bevat. Joties oom Rik verzorgt nog steeds zijn sobere graf op de begraafplaats in de Dijkstraat te Oudenaarde. Je treft er nog geregeld attenties van bewonderaars aan. Jotie wandelde zelf graag over deze begraafplaats. Zijn  onmiskenbaar talent zal hem overleven.

Het decreet op de begraafplaatsen en lijkbezorging van de Vlaamse gemeenschap (16-01-2004) verplicht iedere gemeente om een lijst op te maken met graven van lokaal historisch belang. Zowel graven met een historische, artistieke, volkskundige of  socio-culturele waarde komen in aanmerking, m.a.w. zowel de vormgeving, symboliek, de plaats van het grafteken, het materiaalgebruik, de ontwerper of uitvoerder als het belang de persoon wordt afgewogen. Nadat deze lijst is goedgekeurd door de Vlaamse minister voor monumenten en landschappen moet de gemeente waken over het behoud van dit funerair erfgoed.    

De stad Oudenaarde kan een specialist in funerair erfgoed de opdracht geven een inventaris op te maken in samenwerking met lokale kringen en het gemeentebestuur.

Dat de stad reeds oog heeft voor de toeristische en educatieve troeven van dit unieke erfgoed blijkt reeds uit het voornemen om een stadswandeling uit te stippelen die deze door kenners (specialisten funerair erfgoed) als “zeer interessant” ingeschatte begraafplaats zou aandoen. 

Zie ook:www.annemiehavermans.be/projecten.html

Jong  GROEN! organiseert een poëzieprijs ter nagedachtenis van de dichter:

www.jotiepoezieprijs.be

Gepubliceerd door: 

Tags: