Login

CAPTCHA
Deze vraag dient om na te gaan of u een menselijke bezoeker bent teneinde spam inzendingen te vermijden.
13 + 5 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.

Belastingsparadijzen

Sinds de invoering van de Kaaimantaks komen de belastingparadijzen opnieuw in het vizier. Marshalleilanden, Britse Maagdeneilanden, Kaaimaneiland,... Exotischer kan niet. Nochtans zijn er in Europa ook belastingparadijzen die de moeite waard zijn om te leren kennen. We geven hier een korte rondleiding.

Andorra: een dwergstaatje dat de euro gebruikt, zelf euromunten slaat maar geen biljetten drukt. Er wonen meer miganten dan Andorrezen zelf. Die migranten zijn rijke Portugezen, dito Fransen en dito Spanjaarden. Ze gaan er graag wonen wegens het gunstig belastingsysteem.

Athos: dit schierleiland is een semi-autonoom gebied in Griekenland. Het wordt bewoond door monniken in kloosters van verschillende orthodokse strekkingen. Vrouwen en kinderen mogen dit land niet betreden. Officieel noemt dit landje de 'Autonome monastieke staat van de Helige Berg'. Onder de Griekse kolonels groeide het uit tot een een belastingparadijs: BTW bestaat er niet, er worden  geen belastingen geind en er staat veel geld geparkeerd. Athos liep al meerdere veroordelingen op, maar daar trekken ze zich weinig van aan. Werk aan de winkel voor Tsipras.

België staat volgens een studie Europese commissie op de tweede plaats wat het aantal achterpoortjes betreft, Nederland staat op de eerste plaats.

Büsingen: Duitse enclave in Zwitserland, de euro is de officiële munt, de Zwitsere frank de meest gebruikte. De Duitse inwoners moeten de EU even verlaten als ze naar Duitsland willen gaan. Om dit en andere ongemakken te compenseren hebben ze recht op enkele fiscale faciliteiten. Voor sommigen zijn die zo aantrekkelijk dat ze er zelfs voor kiezen om er te gaan wonen.

Campione is een  Italiaanse enclave in Zwitserland, feeëriek gelegen aan het meer van Lugano. Er worden officiële belastingsvoordelen toegekend en als kers op de taart is er een witwasmachine (een casino dus). Interessant voor wie Monaco te druk vindt.

Cyprus: de 'Turkse Republiek Noord Cyprus' scheidde zich af van de rest van Cyprus. Alleen Turkije erkent dit. De laatste jaren is er terug toenadering, gelukkig maar. Cyprus wordt op beleggingssites en belastingadviseurs geroemd wegens zijn voordelige belastingen op allerlei vlak. Dit werd wat getemperd toen de bankencrisis er toesloeg in 2013, maar ondertussen wordt Cyprus opnieuw volop aangeprezen.

Groot Hertogdom Luxemburg: moeten we dit nog voorstellen? Na KBC-lux en luxleaks kan je er niet meer naast kijken. Ze denken echter ook aan de gewone man: lagere taksen waardoor goedkope benzine, tabak, drank en Luxeproducten. De hoeveelheden worden aan de grens niet gecontroleerd.  Auto's worden ook minder belast. Verwondert het je dat veel buitenlanders rondrijden met een Luxemburgs kenteken?

Isle of Man: een eilandje tussen de GB en Ierland. Er is een parlementaire democratie sedert 979. Als munteenheid gebruiken ze ponden. Het behoort niet tot de EU en is bekend voor zijn brievenbusbedrijven. Ook erg geliefd bij motards.

Gibraltar: maakt deel uit van de GB. Er is een ingewikkeld doch gunstig fiscaal systeem voor bedrijven. Inkomsten boven de 100.000 euro worden niet belast. BTW wordt er niet geïnd. Op Gibraltar leeft de enige wilde apenkolonie van Europa.

Guernsey: eilandengroep in de buurt van de Normandische kust. Hoort niet bij de EU, de  munteenheid is het Guernsey pound. Voordelen zijn vergelijkbaar met Isle of Man.

Helgoland: Duits eiland in de Noordzee, je kan er belastingvrij shoppen.

Jersey: zelfde situatie als Guernsey, men gebruikt Jersey pound.

Kaliningrad: stukje Rusland binnen de EU. Het was vroeger Duits gebied dat Stalin kado kreeg  volgens de akkoorden van Jalta. Duitsers werden gedeporteerd en Russen namen hun plaats in. De Russiche maffia zwaait er de plak. Er zijn gouden zaakjes te doen, maar let op: met de maffia spot men niet.

Kosovo: behoorde vroeger tot grondgebied van Servië. Het wordt slechts erkend door 108 landen. Onder andere daardoor is het geen lid van de verenigde naties. Kosovo wordt bezet (of is het 'beschermd')  door NAVO-vredesmacht KFOR.  Men gebruikt de euro, wat nogal ongewoon is voor een land dat niet tot de EU behoort. Hashim Thaçi was de spil van de Europese orgaanhandel en is tevens voormalig president.

Liechtenstein: Een land met mogelijkheden, Zwitserland voor gevorderden! De munteenheid is de Zwitserse frank. Er zijn veel brievenbusbedrijven wegens de lage belastingen.

Malta: zeer vriendelijk voor de goksector, buitenlandse inkomsten worden niet belast. Jaarlijks worden er duizenden trekvogels afgemaakt.

Monaco: inkomsten worden niet belast, je moet wel over een vermogen beschikken om er te mogen wonen. Zeer populair bij gegoede Belgen, vooral bij overbetaalde sportlui.

Montenegro: dit landje is kandidaat EU-lid maar heeft alvast op eigen initiatief de euro ingevoerd.

Hou het in de gaten, een dynamische belastingontwijker volgt de evoluties op de voet.

Samnaun: gemeente in Zwitserland, Graubunden. Populair voor de aankoop van luxe goederen,  want het is een taksvrije zone en men aanvaardt vlotjes betalingen met euro's.

Seborga: ligt aan de Middellandse zee op de grens Italië/Frankrijk en telt een goede 2500 inwoners. Seborga heeft een eigen munt, de 'luigina', maar andere munten worden in dank aanvaard. Deze micronatie wordt door niemand erkend, officieel behoort het tot Italië, maar men laat hen begaan. Luxecruises zoals Seadream bezoeken Seborga, ze prijzen Seborga aan als potentieel belastingparadijs. Niet toevallig heeft een bekende witwasbank (Interfisa) er alvast een kantoortje geopend, net zoals in andere Fiscal paradises (zoals ze zichzelf aanprijzen).

San Marino: dit dwergstaatje telt een indrukwekkend aantal banken, ik vond er 9 op het web. Jaarlijks wordt er naar schatting 1 miljard euro van Italië naar San Marina doorgesluisd om belastingen te ontwijken. San Marino is geen lid van de EU maar gebruikt wel de euro.

Vaticaan: cadeautje van Mussolino aan de H.Kerk (verdrag van Lateranen, 1929). Het is de kleinste staat ter wereld, geen lid van EU, noch van de Verenigde Naties. Bezittingen buiten het Vaticaan – en zo zijn er nogal wat - hebben het statuut van ambassade, de diplomatieke onschendbaarheid is zeer gegeerd. Het Vaticaan heeft een eigen rechtspraak en heeft geen vrije verkiezingen. Het Vaticaan gebruikt de euro en slaat ook een eigen munt. Het 'Instituut voor religieuze werken' is eigenlijk een bank. Af en toe duikt er eens een financieel schandaal op, meestal goed gecamoufleerd.  Gianluigi Nuzzi legt in zijn boek 'Vaticaan BV' de banden bloot tussen het Vaticaan, het grootkapitaal en de maffia.

Zug: Zwitsers kanton met zeer lage bedrijfsbelasting en dus veel brievenbusfirma's.

Alles samen worden er enorme bedragen aan belastingen ontdoken in deze Tax Havens. Het loopt in die mate uit de hand dat zelfs de Europese commissie het niet meer kan aanzien en aarzelend een beetje tegenwind biedt. Wie het zeker niet kan aanzien is Oxfam Solidariteit die belastingontduiking als een belangrijke oorzaak van armoede ziet. Vandaar dan ook hun petitie op de website  Ble

Bronnen: al deze informatie is gemakkelijk op het net te vinden, zie bv De Tijd, Knack, Wikipedia, diverse beleggingsites, De Standaard, ...

Wim Thienpont

Tags: