Login

CAPTCHA
Deze vraag dient om na te gaan of u een menselijke bezoeker bent teneinde spam inzendingen te vermijden.
8 + 9 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.

Er ruist wat aan den Oudenberg

Na jaren stilte begint er één en ander te bruisen in Geraardsbergen. De Oudenbergstad raakte in sluimerstand toen bewegingen zoals Leefmilieu Geraardsbergen er bij gebrek aan vrijwilligers noodgedwongen mee stopten. De situatie nu is nog nauwelijks te vergelijken. Sinds enkele jaren kent Geraardsbergen een actieve Koleurengazette en bijhorend feest.

Ondertussen kwamen ook de PVDA en Hart Boven Hard met een afdeling aandraven. Kortom: het was sinds jaren niet meer zo levendig in Geraardsbergen.

De mensen van Hart Boven Hard trokken begin dit jaar naar het stadsbestuur met een lokaal eisenprogramma voor de stad. Zij kwamen op voor lokale fiscale rechtvaardigheid waarbij de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. Men vroeg meer aandacht voor de open ruimte en pleitte voor steun aan lokale economie en investeringen in sociale projecten, jeugdwerk enz. Ze pleitten voor een diverse stad met aandacht voor de wereld en kwamen op voor alternatieven zoals complementaire munten, repaircafé’s, ... Ze willen gaan voor een democratische stad.

Unal

De positieve sfeer van die Geraardsbergenaars werd nogal snel gecounterd door het voorstel om van de oude Unal-site een soort van kleine Uplace te maken. Er werd inderhaast een actiegroep opgericht die met stevige bezwaren naar buiten kwam en stelde dat zo een immens shoppingcenter qua verkeersdrukte en mobiliteit voor een stad gaat zorgen met méér files. Een stad die potdicht zit! Een vorig shoppingcenter op de flanken van de Oudenberg liep leeg en staat er nu verloederd bij. De actiegroep zamelde bezwaren in en heeft grote kansen om het project tegen te houden.

Aansluiten bij dit thema stelde de Fietscampagne 'Let's Cycle this City' i.s.m. Fietsersbond Geraardsbergen-Lierde een nieuw mobiliteitsplan van het stadscentrum voor: de hoofdassen zouden autovrij kunnen gemaakt worden, waardoor de straten opnieuw inspelen op de beleving van wandelaars en fietsers.

Ondertussen bulkt de stad van voordrachten en andere kleine initiatieven. Lezen in de Lente heeft er opnieuw een activiteit en in Jazzcafé Bruggenhuis vind je een mooie concertprogrammatie. Straks zou een mens nog denken dat hij te vroeg uit het uiterste Zuiden van de provincie vertrokken is. In elk geval proberen we ondertussen met vzw ’t Uilekot en Climaxi mee een duwtje aan de kar te geven, waar mogelijk.

Filip De Bodt

Tags: