Login

CAPTCHA
Deze vraag dient om na te gaan of u een menselijke bezoeker bent teneinde spam inzendingen te vermijden.
3 + 3 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.

Boekenbijlage februari 2016

Omdat ik ook zot van boeken ben daagde Pascal Verreth me voor één keer uit de boekenbijlage van hem over te nemen. Met veel plezier grasduinde ik door het aanbod (op de online database) van ‘t Uilekot. Hierbij een greep uit het aanbod. Van de duistere middeleeuwen tot het verhaal van een intense liefde. Over hoe schildertalent kan gezien worden als het werk van de satan en hoe koken de liefde kan opwekken.

De naam van de Roos van Umberto Eco: 6 euro

‘“Ik merkte op dat hij, William, de vorige dag zelf sterk geboeid was door de bibliotheek en hij antwoordde dat hij geboeid wilde zijn door datgene wat hem aanstond en niet door datgene wat anderen hem aanraadden.

De Italiaanse schrijver, semioloog en intellectueel Umberto Eco is op 84-jarige leeftijd overleden. Hij behaalde een wereldwijd succes met zijn roman De Naam van de Roos.

Umberto Eco werd op 5 januari 1932 geboren in Piemonte. Hij studeerde filosofie in Turijn, en promoveerde met een eindwerk over de theoloog Thomas Aquino. Hij werkte vervolgens aan de universiteiten van San Marino en vooral Bologna, en werd een van de grondleggers van de semiotiek, tekenleer. Hij was een erudiet man met een taalknobbel, die onder meer over vertaling schreef. "Elke vertaling is een onderhandeling".

Maar zijn grote faam kreeg hij als romancier, kroniekschrijver en essayist. Van zijn boeken werden wereldwijd vele miljoenen exemplaren verkocht.

De 'Naam van de Roos', zijn meest succesvolle roman, was een thriller die in de Middeleeuwen speelde, niet toevallig de favoriete historische periode van Eco, en een periode die hij in tegenstelling tot velen niet zag als een voornamelijk duistere tijd. Het werk verscheen in 1980 en werd vrijwel meteen een klassieker, uitgegeven in 43 talen. Het boek, dat als een van zijn thema's de subversieve kracht van humor heeft, werd ook verfilmd, met Sean Connery in de hoofdrol.

Hoogteverschillen van Julian Barnes: 3 euro

Je voegt twee mensen samen die nog niet eerder zijn samengevoegd; en soms is de wereld veranderd, soms niet. Ze kunnen neerstorten en verbranden, of verbranden en neerstorten. Maar soms wordt er iets nieuws gemaakt, en dan is de wereld veranderd. Samen zijn ze, in dat eerste moment van vervoering, dat eerste stormachtige gevoel van opgetild worden, groter dan hun beider ik afzonderlijk. Samen zien ze verder, en scherper.’

Het sublieme ‘Hoogteverschillen’ van Julian Barnes is een liefdesverhaal, dat van hemzelf en Pat Kavanagh. Zij overleed vijf jaar geleden, zevenendertig dagen nadat een hersentumor was vastgesteld. Details over hun relatie geeft Barnes niet, hij noemt niet eens haar naam, maar de essentie staat er: ‘We zijn dertig jaar samen geweest. Ik was tweeëndertig toen we elkaar leerden kennen, tweeënzestig toen ze stierf. Het hart van mijn leven, het leven van mijn hart.’

Every love story is a potential grief story, weet Barnes, en het liefdespaar dat hoog klimt, kan hard vallen. Zo hard als één van de eerste ballonvaarders in augustus 1786: ‘Door de klap verdwenen zijn benen tot aan zijn knieën in een bloemperk en werden al zijn inwendige organen uiteengereten en uit zijn lichaam geperst.’

Mijn naam is Asjer Lev van Chaim Potok: 4 euro

“My name is Asher Lev... I am a traitor, an apostate, a self-hater, an inflicter of shame upon my family, my friends, my people; also, I am a mocker of ideas sacred to Christians, a blasphemous manipulator of modes and forms revered by Gentiles for two thousand years.” 

Chaim Potok was een Joods-Amerikaanse schrijver en rabbijn. Hij besloot als tiener om een schrijver te worden na het lezen van Evelyn Waugh’s Brideshead Revisited.

De roman vertelt het verhaal van Asjer Lev. Hij groeit op in een besloten gemeenschap van orthodoxe joden in Brooklyn (New York). Al vroeg blijkt zijn aanleg en hartstocht voor het tekenen en neemt het kunstenaarschap voor hem de vorm aan van een roeping. Dit brengt hem in conflict met zijn omgeving. Het meest navrant is de botsing met zijn vader, een geliefd man die al zijn krachten inzet voor de vrijmaking van de joden in de Sovjetunie. Getrouw aan het geloof der vaderen ervaart deze de kunst als nutteloos. Asjer Lev isoleert zich uiteindelijk volkomen, wanneer hij het presteert een kruisiging te schilderen. Dan moet hij afscheid nemen van zijn ouders en andere vertrouwden. Potoks roman geeft enerzijds een ongekende uitbeelding van het joods-orthodoxe milieu waar wijsheid en gestrengheid samengaan en anderzijds een uitzonderlijk inzicht in de even wetmatige als vrije denkwereld van een groot creatief talent. Daarnaast bezit de auteur als weinigen het vermogen op beheerste wijze hevige emoties op te roepen, waarbij de lezer zich eerder deelgenoot dan toeschouwer waant.

Rode rozen en tortilla’s van Laura Esquivel: 6 euro

“Het enige deel van Tita’s lichaam dat hij uitentreuren kende, afgezien dan van haar gezicht en handen, was het ronde stukje kuit dat hij één keer had kunnen zien. ’s Nachts werd hij dikwijls gekweld door de herinnering daaraan. Wat verlangde hij ernaar zijn hand op dat stukje huid te leggen en daarna haar hele lichaam te strelen, zoals hij het de man die Gertrudis had meegenomen had zien doen: hartstochtelijk, vurig, wellustig!

Laura Esquivel Valdés, geboren in Mexico-stad, op 30 september 1950, is een Mexicaans schrijfster. Ze begon te schrijven tijdens haar werk als kleuterleidster en schreef toneelstukken voor haar leerlingen. Later schreef Laura Esquivel in de jaren 1970 en 1980 ook kinderprogramma's voor de televisie.

De schrijfster beschrijft vaak de relatie tussen mannen en vrouwen. Esquivel werd beroemd door de culinaire roman - Rode rozen en tortillas - het boekje is in 33 talen vertaald en men heeft "Como agua para chocolate" zelfs verfilmd in 1992. Van dit boek zijn meer dan 4,5 miljoen exemplaren verkocht. In deze roman staat koken zeer centraal en is één van de belangrijkste zaken. Bijna al haar boeken kan je onderverdelen onder "magisch realisme".

Ze was getrouwd met Alfonso Arau die ook de film "Como Agua para Chocolate" regisseerde.

Het verhaal speelt zich af in Mexico, in het jaar 1910. De hoofdpersonage Tita, is de jongste dochter binnen de familie De la Garza. Kort na de geboorte van Tita sterft haar vader en door de familietraditie, waarbij de jongste dochter ongehuwd moet blijven, is ze nu gedoemd om de rest van haar leven voor haar moeder "Mama Elena" te zorgen.
Wanneer ze de liefde van haar leven ontmoet, moet ze er zich bij neerleggen dat er geen afstand gedaan wordt van tradities binnen de familie bij Mama Elena. Dus trouwt haar geliefde "Pedro" met haar oudste zus "Rosaura", om dicht bij Tita te kunnen zijn. Ze communiceren met elkaar via de gerechten die Tita klaarmaakt, alleen zo kan ze haar gevoelens voor Pedro uiten.

Op een dag krijgt Tita rozen van Pedro die ze prompt in de vuilbak moet gooien van mama Elena. Het hoort niet dat een getrouwde man bloemen meebrengt voor een andere vrouw. Maar Tita maakt van de rozen een uiterst sensueel gerecht, "Kwartels met Rozenblaadjes", waar ze al haar liefde in stopt. Het recept heeft zijn uitwerking op haar zus "Gertrudis", die zich in de armen van een revolutionair stort en er van door gaat.
Mama Elena stuurt Rosaura en Pedro naar Texas, ver weg bij Tita vandaan. Tita stort in en Dr. Brown vangt haar op. Hij leert haar terug te geloven in de liefde en wil met haar trouwen. Maar in die tijd sterft haar moeder en Pedro en Rosaura komen terug naar Mexico. Ze merkt dat Pedro de enige echte liefde in haar leven is en begint een passionele liefdesverhouding met hem.

De jongste dochter van Rosaura wacht hetzelfde lot als Tita, maar gelukkig doen Pedro en Tita er alles aan zodat ze toch met de zoon van Dr. Brown kan trouwen.

Op het einde van het boek sterft Rosaura en kunnen Tita en Pedro eindelijk samen zijn. Na het eerste intieme moment samen, sterven ze. De hacienda brandt volledig af en het enige wat overblijft is het kookboek van Tita.

Sigrid Vandenbussche

Tags: