Login

CAPTCHA
Deze vraag dient om na te gaan of u een menselijke bezoeker bent teneinde spam inzendingen te vermijden.
13 + 2 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.

Extreem-rechts gaat af bij start anti-vluchtelingencampagne

De opkomst bij de Voorpost-betoging van zondag 21 maart in Gent was een opdoffer voor extreemrechts. Driehonderd mensen daagden op en werden geconfronteerd met een manifestatie van Gastvrij Gent die drie keer groter was. Men had nochtans de grote middelen ingezet om van deze eerste betoging in een ganse reeks een succes te maken. Tegelijkertijd wordt de toon van de tegenstanders grimmiger.

Eind vorig jaar deden Voorpost, NSV en Pegida pogingen om rond zoveel mogelijk nieuwe asielcentra voet aan de grond te krijgen. Voorpost en NSV bestaan al jaren als satellieten van het Vlaams Blok/Vlaams Belang. Een mooi artikel over de achtergrond van Voorpost vind je op de website van het AFF (Anti-Fascistisch-Front). De studentenvereniging NSV wil een Vlaamse, blanke revolutie en levert al jaren kopstukken aan het VB (Filip De Winter, Tom Van Grieken, Barbara Pas, Tanguy Veys,…). Pegida kwam vorig jaar in de schijnwerpers en probeerde een bredere werking uit de grond te stampen, maar kwam ook al snel in VB-vaarwater terecht.

De betoging van zondag was de eerste in een ganse reeks. Voor eind maart komen ook nog Amsterdam, Zeebrugge, Lommel, Leuven  en Middelburg aan beurt. Voorpost, Pegida en NSV maakten voor het eerst een gezamenlijke affiche voor deze marsen en voor de start te Gent werden bussen voorzien uit Antwerpen, Sint-Niklaas, Lokeren, Kortrijk en Brugge. Het Vlaams Belang mobiliseerde volop en trommelde zelfs zijn Brusselse afdeling op, met o.m. de ex-Front National-militant Patrick Sessler en Fréderic Erens. Als je na zo een mobilisatie maar 300 mensen samen krijgt, dan moet dat pijn doen. Het Vlaams Belang organiseert op 3 maart ook een colloqium in het Vlaams Parlement met o.m. Geert Wilders van de PVV. 

Temeer omdat extreemrechts vorig jaar zijn uiterste best gedaan heeft om lokale comités op te richten rond verschillende asielcentra: Sijsele, Scherpenheuvel, Lommel, Zwijndrecht, Koksijde, Brasschaat… Ze maakten allen gebruik van een facebookpagina om zich te organiseren. Die liegen er niet om. Ze worden meestal bijgehouden door extreemrechtse militanten en bulken van de gore praat. Op de pagina van Sijsele wordt gesuggereerd “dat er nog plaats is in Aushwitz”. Die van Scherpenheuvel wordt georganiseerd door de Brusselaar Louis Francis, die het op zijn eigen pagina opneemt voor de Spaanse ex-dictator Franco. In Scherpenheuvel steekt ook de N-SA van Eddy Hermie een handje toe. De N-SA noemt zich solidaristisch en volgt daarmee o.m. de Italiaanse ex-dictator Mussolini. De groep onderhoudt contacten met de Griekse fascistische partij Gouden Dagenraad. Tijdens congressen en concerten is de Hitlergroet geen ongewoon verschijnsel. Ook de facebookgroep tegen de opvang in de Abdijschool te Dendermonde is een doorslagje van de N-SA-pagina. Op de pagina van de groep van Koksijde wordt de brand in het Duitse asielcentrum Tröglitz toegejuicht: “Joehoe, één minder. Vredesvuurtje”. Op die van Koksijde roept iemand op “om in Brussel alle moslimsletten te gaan verkrachten”.  Extreemrechts slaagt er dus voorlopig in om de sfeer rondom de asielcentra te verpesten, maar krijgt geen mensen gemobiliseerd.

Radicalisering

De toon op verschillende pagina’s, het aansluiten van de N-SA en de aanwezigheid van het Nederlandse Pegida op de betoging van 21 februari in Gent geven aan dat extreemrechts de toon van het protest wil verscherpen. Vooral in Zeebrugge houdt men het hart vast. De kans is er groot dat ook in Noord-Frankrijk gemobiliseerd wordt voor de betoging daar.

Binnenkort gaan een aantal asielcentra ook weer dicht en moet de regering op zoek naar andere plaatsen. Een aantal vakantiecentra gaan in april immers opnieuw open voor toeristen.

 

 

 

Gepubliceerd door: 

Tags: