Login

CAPTCHA
Deze vraag dient om na te gaan of u een menselijke bezoeker bent teneinde spam inzendingen te vermijden.
10 + 10 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.

PAVAROTTI: MAGISTRAAL TENOR - UITMUNTEND FRAUDEUR

Pavarotti was ook in Modena geboren, op 15 oktober 1935.Hij was de meest bekende tenor ter wereld, gedurende de laatste dertig jaar. Als zoon van een slager behaalde hij het diploma van onderwijzer, maar droomde er van jongsaf van tenor te worden.

Hij studeert zang met Enrico Pola en Ettore Campogalliani en wint in 1961 de presitgieuze internationale Reggio Emilia Wedstrijd. In geen tijd toert hij langs ‘ s werelds bekendste theaters: de Opera van Amsterdam en Wenen, Covent Garden in London, Liceu Barcelona, Festival van Glyndebourne.

Op 17 februari komt de bekroning in de Metropolitan: ter gelegenheid van de uitvoering van het werk van Donizetti, De Dochter van het Regiment, brengt hij het publiek in vervoering door zéér natuurlijke en ontspannen hoge noten te halen. Sindsdien noemt iedereen hem Big Luciano.

De laatste jaren kwam hij niet enkel in het nieuws met zijn zangtalenten, maar ook door wat belastingsperikelen uit de jaren tachtig. In 2000 onderhandelde hij met de Italiaanse staat: “Ik voel me lichter van geest en niet alleen daar…”, zei Pavarotti op 28 juli 2000 nadat hij met de fiscus een akkoord sloot over de betaling van 100.000 € achterstallige belastingen. Pavarotti was zich  onder het oog van de camera’s en fotografen gaan aanbieden in het bureau van de minister van financiën Ottaviano del Turco met een cheque van tien cijfers (Italiaanse lire nvdr).

Dit ontsloeg hem niet van een proces, maar op het einde volgde een vrijspraak wegens verjaring, door het Hof van Beroep van Bologna. Hij werd er beschuldigd van valse aangifte van inkomens. In eerste aanleg had, Carla Ponterio hem in Modena ook vrijgesproken omdat “het feit in de wet niet meer als een misdaad bestempeld wordt”. (na de wetswijzigingen van Berlusconi nvdr). Ze voegde er evenwel fijntjes aan toe: “ dat U zich domicilieert in een fiscaal paradijs en uw dagen aftelt in de Verenigde Staten om hier geen belastingen te moeten betalen, lijkt onverenigbaar met de omschrijving van een ver van materiële belangen verwijderd en uitmuntend artiest. Uw gedrag en keuze zijn niet gebaseerd op het toeval maar op doorzochte strategische en weinig nobele keuzes.”

Pavarotti had zich op 21 januari 1983 laten inschrijven als inwoner van Monaco om het Italiaanse belastingssysteem te ontwijken, maar behield zijn voornaamste zakencentrum in Modena. Op die manier slaagde hij er in ongeveer 18-20 miljard € niet aan te geven. In 90 gaf hij 1376 € inkomsten aan in plaats van 4.108.239 €, in 1995 10102.93 € in plaats van 5.317.866.83 €

Ook het relatieleven van Pavarotti haalde uiteraard de kranten. In maart 1996 werd Pavarotti op Barbados in innige omhelzing en kus afgebeeld met zijn 34 jaar jongere assistente Nicoletta Mantovani. De foto gaf de genadeslag aan zijn huwelijk. Pavarotti en Adua Veroni maakten via een summier communiqué hun scheiding “in wederzijds respect” bekend. de volgende jaren zouden ze in een juridische strijd verwikkeld rond duizelingwekkende echtelijke vergoedingen van miljoenen euro’s.

Giuseppe Donadio/Allesandra Isoldi

 

Gepubliceerd door: 

Tags: