Login

CAPTCHA
Deze vraag dient om na te gaan of u een menselijke bezoeker bent teneinde spam inzendingen te vermijden.
3 + 0 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.

HERZELE: SOCIALE BABBELS EN FORUM VAN START

Om het lokaal sociaal beleidsplan van Herzele inhoud te geven werd gekozen voor een uitgebreid en  uniek participatieproces. Via een reeks van 8 buurtvergadering, één per deelgemeente, krijgt de bevolking de mogelijk om door het aanbrengen van pijnpunten, suggesties, ideeën zelf het plan vorm te geven en zo sterk het sociaal beleid van gemeente en OCMW voor de komende jaren te gaan bepalen. Op zaterdag 6 oktober is er een Herzeelse Sociaal Forum waarin het middenveld de inbreng aanvult. Uit deze buurtbabbels en het forum moet de stuurgroep dan doelstellingen en een plan distilleren. De bevolking keurt dit document goed of af tijdens een laatste bijeenkomst in november.

Belangrijk om weten is dat sociaal beleid zéér breed bekeken wordt: van jeugdbeleid naar ouderenbeleid over wonen, spelen, werken, samenkomen enz.

Op maandagavond 10 september was er de eerste buurtbabbel te Ressegem. Een 15tal inwoners van Ressegem waren aanwezig samen met ongeveer evenveel ambtenaren en politiekers. De inwoners kregen de mogelijkheid om hun opmerkingen en suggesties te geven over thema’s zoals ouderen, wonen, jongeren, mobiliteit, gezondheid,…Belangrijk voor de aanwezige inwoners waren o.a. het ontbreken van een ontmoetingsruimte/buurthuis in Ressegem, de verkeersveiligheid in de Ressegemstraat en het tekort aan goedkope (sociale) woningen.

Het participeren op zich is ook een leerproces, zeker voor de Herzeelse bestuurders. LEEF!-OCMW-raadslid Piet De Baere: “De luisterbereidheid was beperkt. Eerder dan vragen te stellen over bepaalde opmerkingen en/of suggesties van de aanwezige inwoners om zo een duidelijk beeld te krijgen van wat er bij de bevolking leeft, werd dikwijls defensief en kregelig gereageerd. Snel rijden heet dan subjectief te zijn enz. Het is nochtans essentieel dat men de opmerkingen van de bevolking kadert en meeneemt in plaats van ze van zich af te schuiven.

De volgende Lokale Sociale Babbels gaan door in Hillegem (dinsdag 11 september: parochiezaal), Borsbeke (maandag 17 september: parochiezaal), Sint-Lievens-Esse (dinsdag 18 september: parochiezaal), Steenhuize (woensdag 19 september: parochiezaal), Woubrechtegem (maandag 24 september: hoefijzer), Herzele (dinsdag 25 september: Steenoven) en Sint-Antelinks (woensdag 26 september: parochiezaal)

Het Herzeels Lokaal Sociaal Forum gaat door op 6 oktober in de Steenoven. Er wordt gestart om 10 uur met de toelichting van de sociale situatieschets in de gemeenten en met een thematische uiteenzetting rond wonen door Pascal De Decker, expert terzake. In de namiddag worden de voorstellen uit de buurtbabbels verder uitgediept door de sociale organisaties en de inwoners.

Een samenvatting van de voorstellen vind je vanaf 15 september op http://www.herzele.be 

Gepubliceerd door: 

Tags: