Login

CAPTCHA
Deze vraag dient om na te gaan of u een menselijke bezoeker bent teneinde spam inzendingen te vermijden.
5 + 2 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.

Terugblik op 2 jaar Repair Café Herzele

Op 16 augustus 2015 was het een dubbele verjaardag voor dit initiatief: 2 jaar geleden is het ermee begonnen en het was de 20ste keer dat het plaats vond. Tijd om eens terug te kijken om daarna vooruit te kunnen plannen.

Repair ... wat? Voor degenen die niet precies weten wat het is: een Repair Café is een activiteit, volledig georganiseerd door vrijwilligers, waar gerepareerd wordt en waar drankgelegenheid is. Iedereen is welkom om zijn spullen binnen te brengen. De meest gehoorde vragen hierover zijn “met welk soort spullen kan ik langskomen” en “hoeveel gaat dat kosten”. De respectievelijke antwoorden: “om het even wat” en “niks”. Repair Café's zijn een vijftal jaar geleden ontstaan in Nederland en snel overgewaaid naar België. Ze worden onafhankelijk plaatselijk georganiseerd, maar er is een overkoepelende website voor alle RC's in Vlaanderen: www.repaircafe.be.

De gedachtegangen achter een Repair Café zijn milieuvriendelijkheid, budgetbesparing en sociaal contact. Nog dieper liggende boodschappen zijn: statement anti wegwerpmaatschappij, inclusie (sociaal zwakkeren betrekken) en herwaardering van handenarbeid.

Al van bij de opstart in Herzele is er een sterke steun geweest vanuit vzw 't Uilekot. Aanmaak en verspreiding affiches, mee nadenken over het opzet, en de locatie zelf. Het eerste jaar hebben bijna alle RC's Herzele plaats gevonden in de kLetter, het café van 't Uilekot. Vanaf september 2014 werden verschillende locaties (dikwijls café's of zaaltjes) in de deelgemeenten aangesproken om een Repair Café te gast te hebben. Zo werd het initatief ook verspreid buiten het centrum van Herzele en “gebeurde daar nog eens iets”.

Wat cijfers op een rij over 2 jaar werking: 20 edities, 192 klanten, 265 reparaties (waarvan 186 succesvolle) en een dynamisch team van 12-tal vrijwilligers. 2 jaar geleden werden haast enkel Repair Café's georganiseerd in de grote en middelgrote steden, toen was Herzele een klein buitenbeentje. Nu is het initiatief goed bekend en begint men overal RC's te houden. Aalst, Brakel, Lierde, Geraardsbergen en nog zoveel meer plaatsen. Niet verwonderlijk: een Repair Café is een win-win verhaal voor iedereen.

Stand van zaken nu: er is maandelijks een Repair Café is groot-Herzele, behalve in januari en juli. De locaties variëren van café's (Wijngaard in Borsbeke, 't Uilekot in Herzele) tot tavernes (Wynantshof in Woubrechtegem) en zaaltjes (De Steenoven, Sint-Lievenskring in Sint-Lievens-Esse). Er zijn meestal 5 vrijwilligers aanwezig, het bezoekersaantal draait rond de 15 en het aantal reparaties rond de 20. Er worden affiches gemaakt per jaarhelft en die worden verspreid in de bibliotheek en een aantal plaatsen. Alle edities komen op de kalender van UitInVlaanderen, wat zorgt voor de verspreiding naar de agenda's van lokale pers en repaircafe.be. Er is een Facebook pagina en -groep die steeds meer omhoogduimpjes krijgt.

Toekomstvisie? Tot nu toe was er Netwerk Bewust Verbruiken vzw. Via een projectsubsidie hadden ze de middelen op Repair Café te ondersteunen op vlaams niveau. Met raad en daad voor een opstart, de aanlevering van promomateriaal en de overkoepelende website. Jammer genoeg verliezen zij in oktober 2015 hun subsidies om deze ondersteuning te bieden. Men is nu volop aan het denken wat er kan in de plaats komen en of dit sowieso wel nodig is. Mogelijks wordt een vzw opgestart waar de lokale afdelingen lid van kunnen worden.

Onafhankelijk waar men boven-lokaal mee bezig is, denken we met Repair Café Herzele ook al verder. We willen nog meer en beter de sociaal zwakkeren bereiken. Het initiatief willen we zo laagdrempelig mogelijk maken en optimaal verspreiden (geografisch + sociaal). Graag organiseren we ook dingen in de marge: ruiltafels, upcycling en dergelijke. We blijven ook nieuwe vrijwilligers verwelkomen.

Het waren alvast twee toffe werkingsjaren voor Repair Café Herzele, graag bedank ik allen die hun steun op een of andere manier betuigden. Spring gerust eens binnen bij een van de komende edities. Of misschien wil je wel actief meehelpen? Meld je vrijblijvend aan, we kunnen altijd helpende handen gebruiken. (Jan, 054/50 35 38 of repaircafeherzeleATgmail.com).

Jan Oelbrandt

 

Tags: