Login

CAPTCHA
Deze vraag dient om na te gaan of u een menselijke bezoeker bent teneinde spam inzendingen te vermijden.
7 + 13 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.

HIROSHIMA BEDANKT BELGISCHE BURGEMEESTERS

Maar ook de Belgen kregen een speciale vermelding waarbij Tadatoshi Akiba verwees naar het nieuwe internationale campagnekantoor van Mayors for Peace dat sinds vorig jaar een plaats kreeg in het Stadhuis van Ieper. Ook de financiële steun van talrijke Belgische burgemeesters werd sterk geprezen door de Tadatoshi Akiba, ook de international voorzitter van de Mayors for Peace. Het was Tadatoshi Akiba die in 2004 de 2020 Visie campagne lanceerde voor de afschaffing van alle kernwapens tegen 2020. Sindsdien groeit het aantal leden erg snel. Het netwerk van de Burgemeesters voor Vrede telde op 30 juli jl. 1,698 leden in 122 landen. In België zijn 259 van de 589 lid van de burgemeesters voor Vrede.

De voorbije maanden waren het Vlaamse gemeenten die resoluties goedkeurden waarin ze zich engageren om de 2020 Vision campagne financieel te ondersteunen: Antwerpen, Bornem, Eeklo, Gent, Hamont-Achel, Heist-op-den-Berg, Ichtegem, Ieper, Ingelmunster, Kappelle-op-den-Bos, Kaprijke, Knokke-Heist, Kruibeke, Lennik, Maaseik, Machelen, Mesen, Nazareth, Nijlen, Peer, Ravels, Rotselaar, Ruiselede, Sint-Truiden, Staden, Voeren, Wetteren,Wortegem-Petegem, Zoersel, Zottegem en Zwijndrecht. In Wallonië heeft de gemeente Hoei zich als eerste geëngageerd financieel bij te dragen aan de campagne. De meestee meenten engageerden zich voor het symbolische bedrag van € 0,025/inwoner/jaar voor de periode van 2007 - 2010. Vandaag worden voorbereidingen getroffen om het initiatief voor financiële steun uit te breiden naar het Waalse en het Brusselse gewest. Aangemoedigd door deze baanbrekende Belgische pioniersrol wil de burgemeester van Hiroshima vanaf 2008 ook de vele andere leden in 121 andere landen uitnodigen financieel bij te dragen aan de campagne.

De steun van de Belgische burgemeesters vertaalde zich de voorbije jaren ook politiek. Vandaag vragen Belgische burgemeesters via een opiniestuk in Le Soir (verscheen zaterdag 4 augustus reeds in De Standaard) dat de onderhandelaars in Hertoginnedal duidelijke taal opnemen in het volgende regeerakkoord voor concrete maatregelen voor nucleaire ontwapening. Volgens de burgemeesters verslechtert de internationale situatie en groeit de nucleaire dreiging. Daarom moet de volgende Belgische regering binnen de VN, de NAVO en de EU pleiten voor een evenwichtige benadering van nucleaire non-proliferatie en ontwapening waarbij we beginnen door voor onze eigen deur te vegen.

Initiatiefnemer Patrik Vankrunkelsven (Open VLD), internationaal vice-voorzitter van Burgemeesters voor Vrede, stelt dat de Belgische burgemeesters reeds jaren vragende partij zijn voor een actievere vredespolitiek van ons land:"België moet initiatieven nemen opdat in Europa een grote kernwapenvrije zone ontstaat. Wereldwijd kiest een meerderheid van landen via het afkondigen van officiële kernwapenvrije zones resoluut voor een veiligheidspolitiek waarbij geen plaats is voor kernwapens noch nucleaire doctrines. Dit bewijst dat nationale veiligheid kan opgebouwd worden zonder kernwapens".

Ondertekenaars Danny Claeys (Nazareth - CD&V), Jean-Luc Dehaene (Vilvoorde - CD&V), Luc Dehaene (Ieper - CD&V), Benoit Dispa (Gembloux - cdH), Patrik Janssens (Antwerpen - sp.a), Jean-Michel Javot (Amay - Ecolo), Theo Kelchtermans (Peer - CD&V), Anne-Marie Lizin (Hoei - PS), Ingrid Pira (Mortsel - Groen!), Bruno Tellier (Vresse-Sur-Semois - cdH) en Daniel Termont (Gent - sp.a) verwijzen hierbij naar de resoluties in Kamer en Senaat. Deze resoluties uit 2005 kregen geen opvolging. De volgende Belgische regering moet zorgen dat de resoluties worden uitgevoerd, o.a. door de terugtrekking van de kernwapens in Kleine Brogel en de herziening van de nucleaire doctrines van de NAVO.

Pol D’Huyvetter

 

 

Gepubliceerd door: 

Tags: