Login

CAPTCHA
Deze vraag dient om na te gaan of u een menselijke bezoeker bent teneinde spam inzendingen te vermijden.
16 + 3 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.

17 OKTOBER: VERZET TEGEN ARMOEDE.

De toestand is ernstig maar niet hopeloos. Wie kan er rondkomen van 777 euro per maand? In België moet één op zeven mensen het met minder doen! Een hele tour de force. Veel geld om iets leuks te doen zit er niet in.En zo wordt arm zijn veel meer dan alleen te weinig geld hebben.Hoe vind je een gezellige, leefbare woning? Hoe zorg je dat je kinderen een goede opleiding kunnen volgen?

En wat doe je tegen discriminatie op basis van uiterlijk als je geen nieuwe kleren kan kopen of je tanden niet kan laten verzorgen? Welk pleziertje kan je jezelf nog gunnen? En de toestand is de laatste jaren nog verslechterd. De kloof tussen de rijk en arm blijft toenemen. Vandaag moeten 107.000 mensen beroep doen op een voedselbank. Dat is een toename met 50 procent op 10 jaar tijd. Er zijn 17.000 daklozen in ons land. Niet enkel mensen met een vervangingsinkomen zijn arm. Door de toenemende flexibele jobs zijn verdienen vandaag 4 procent van de werkende mensen minder dan de armoededrempel.

Mensen in armoede blijven niet bij de pakken zitten. Ze organiseren zich in verenigingen waar armen het woord nemen. Om uit hun isolement te treden, om meer greep te krijgen op hun situatie, om politici en beleidsverantwoordelijken aan te zetten een heus beleid te gaan voeren dat armoede voorkomt.

Op 17 oktober komen wereldwijd mensen in armoede samen met hun verenigingen en hun bondgenoten naar buiten om een aandacht te vragen voor hun situatie en samen met bondgenoten te ijveren voor een land en een wereld zonder armoede.

Iedereen die armoede de wereld uit wil vragen we om op 17 oktober een geknoopt laken uit het raam te hangen want ontsnappen uit armoede is een zaak van iedereen. En dat moet die dag duidelijk worden.

Overal in het land zullen verenigingen waar armen het woord nemen naar buiten treden. In de namiddag maken ze samen in Brussel de KVS en haar omgeving tot een bolwerk van gezellig en nuttig verzet.

Op de Arduinkaai rond de KVS zal er tussen 13 u en 18 u worden gedanst en gezongen. Aan politici, voorbijgangers, activisten zal de soep van de solidariteit worden opgediend. De verenigingen waar armen het woord nemen stellen hun werking voor en vragen aandacht voor hun bekommernissen.

De zanger Axl Peleman zei zijn steun toe. Hij komt zijn “liekes” brengen. Axl is een peperkoekenzanger met het hart op de juiste plaats. Hij is ook bekend van tv-programma’s als De Laatste Show, Vlaanderen Vakantieland, Vox Pop enzovoort. Een van de andere hoofdacts in het feestprogramma is Jaune Toujours, een energieke rockband (zonder gitaren!) met het improvisatievermogen van een jazzcombo, de open visie en ontvankelijkheid van een wereldmuziekgroep, de charme van straatmuzikanten en het feestgehalte van een mestizogroep. Wouter Deprez, ex-slimste mens van de wereld en humoristische rebel en Sam Touzani, acteur, presentator en positivist zijn dolenthousiast om er op 17 oktober mee hun schouders onder te zetten.

Bekende en minder bekende Vlamingen, Walen en Brusselaars, armen en minder armen, artiesten, syndicalisten, activisten, cyclisten en vele andere -tisten komen meefeesten, zingen en ijveren voor een wereld zonder armoede.

Het volledige programma van de dag vind je op www.17oktober.be

Gepubliceerd door: 

Tags: