Login

CAPTCHA
Deze vraag dient om na te gaan of u een menselijke bezoeker bent teneinde spam inzendingen te vermijden.
4 + 14 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.

UILEKOT START AQUAFINMELDPUNT

Op de oproep van een meldpunt kwamen reeds een aantal reacties. Om het meldpunt een toegankelijk en pluralistisch cachet te geven nam vzw ‘t Uilekot de uitbouw ervan over. Daags na de installatie van de overstromingsvoorspeller van de  Vlaamse Milieumaatschappij lanceert vzw ‘t Uilekot zijn eigen site. Het werd een eenvoudige blog waar mensen hun verhalen kunnen achterlaten.

vzw ‘t Uilekot engageert zich om parlementsleden en gemeenteraadsleden te zoeken die de problematiek opnemen en Aquafin het vuur aan de schenen willen leggen. Vzw ‘t Uilekot vindt dat de uitbouw van een overstromingsvoorspeller een goede zaak is maar ontwaart toch een cynisch kantje aan het initiatief. De Vlaams Milieumaatschappij heeft de NV Aquafin nooit veel in de weg gelegd als het over de waterzuiveringsfilosofie ging.

Precies die filosofie is, in tegenstelling tot wat Aquafin laat uitschemeren, meer verantwoordelijk voor de toenemende overstromingen. Men heeft er namelijk voor gekozen om afvalwater niet plaatselijk te zuiveren, maar om het (dikwijls nog gemengd met regenwater) te vervoeren naar zuiveringsstation die dikwijls kilometers verderop liggen. Men stuurt water over heuvelruggen naar andere bekkens enz…

De techniek kan veel, maar niet alles. In de praktijk zorgt dit systeem ervoor dat de zuivering onefficiënt gebeurt: water is dikwijls al proper, stations krijgen door verdunning en zelfzuivering op deze lange afstand veel te weinig vuilvracht binnen om het systeem optimaal te doen draaien. Water wordt bovendien kilometers ver vervoerd en bereikt sneller de verder afgelegen gebieden.

Samen met het bebouwen (ook door Aquafin) van overstromingszones en het niet scheiden van water zijn deze zaken verantwoordelijk voor de overstromingsproblematiek. Om de boot af te houden moet men dan nieuwe overloopgebieden aanleggen!

Ondertussen gaan miljarden overheidsgeld verloren of hebben ze op zijn minst niet het verhoopte resultaat. Concurrerende firma’s die een andere aanpak voorstonden werden uit de markt gekegeld. Het toenmalige Denderaktiekomitee kloeg deze toestand via acties aan en werd door de politici in het Vlaams Parlement uitgenodigd om de zaken uit te leggen. Veel resultaat was er niet: men stemde resoluties, Aquafin begon iets meer afvalwater en regenwater te scheiden maar aan de verkeerde basisoptie (het teveel verzamelen ipv terplekke te zuiveren) veranderde niets. Allerhande overheidsinstanties blijven dit dulden.

Het Denderaktiekomitee daarentegen kreeg van Milieuminister Peeters lik op stuk en verloor zijn subsidies waarmee het in een opvolgingsproject waakhond speelde. Sindsdien speelt de besluitvorming rond water zich in Vlaanderen bijna volledig achter de schermen af.

Met zijn meldpunt-website wil vzw ‘t Uilekot vooralsnog een poging doen om de concrete verhalen van de mensen (ervaringsdeskundigen ter plaatse) bespreekbaar te maken. Nu Aquafin van zijn schulden en Europese klachten verlost is en de overheid de controle volledig in handen heeft, is het tijd om de stal eens uit te mesten.

Vzw ‘t Uilekot vraagt een onderzoekscommissie in het Vlaams Parlement die de beleidsfouten opspoort. Om evidente redenen verzetten wij ons tegen de vernieuwde privatiseringsidee. De overheid blijft best zelf verantwoordelijk voor zijn diensten aan de bevolking.

http://www.overstromingen.info

Gepubliceerd door: 

Tags: