Login

CAPTCHA
Deze vraag dient om na te gaan of u een menselijke bezoeker bent teneinde spam inzendingen te vermijden.
7 + 2 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.

LOKAAL KLIMAATPLAN VOOR ERPE-MERE

Dat de opwarming van de aarde een feit is, daaraan twijfelt niemand meer. Ver van mijn bed? Toch niet … iedereen herinnert zich nog de stormwinden van 18 en 19 januari die ook hier in Erpe-Mere heel wat schade veroorzaakten. Waarom dan een gemeentelijk klimaatplan? We kunnen dat toch niet alleen vanuit Erpe-Mere beïnvloeden? Neen, natuurlijk niet, maar alle baten helpen, ook de kleine. Bovendien staat de gemeente het dichtst bij de bevolking. Hun acties zijn het meest zichtbaar.

Een voorbeeld. Sommige mensen weten niet zo goed hoeveel milieuvriendelijke verbouwingen precies kosten en op welke premies en fiscale aanpassingen ze recht hebben. En niet alle aannemers of doe het zelvers zijn beslagen in de materie. Daarom stellen we in ons lokaal klimaatplan voor dat de gemeente milieuadviescheques zou aankopen bij de milieuadvieswinkel. In ruil daarvoor krijgen kandidaat (ver)bouwers dan gratis advies op maat over milieuvriendelijke bouwtechnieken en de premies en fiscale aftrekken die je hiervoor kan krijgen. Op die manier brengt de gemeente de klimaatmaatregelen van de hogere overheden en intercommunales dichter bij de mensen.

Daarnaast willen we ook de minder kapitaalkrachtige gezinnen mee op de klimaattrein. Bij hen kan de grootste energiewinst worden geboekt, maar het ontbreekt hen dikwijls aan middelen om hun woning energiezuiniger te maken. Intergem stelt daarvoor middelen ter beschikking aan de gemeentes.Maar indien de gemeente zich niet inschrijft, gebeurt er natuurlijk niets.

Hoewel we daar al verschillende keren op de gemeenteraad naar gevraagd hebben, heeft de gemeente Erpe-Mere zich pas, nadat ons plan werd ingediend, ingeschreven voor de gratis energieaudits die Intergem voor die mensen voorziet. Oef, het OCMW zal er dit jaar 155 laten uitvoeren. Maar wij willen nog een stapje verder gaan.

De gemeente zou bijvoorbeeld kunnen instappen in het project van  Green Belgium die leerlingen uit het technisch en beroepsonderwijs inschakelt om woningen aan te passen. Door buisisolatie, tochtstrips, spaarlampen, radiatorfolie of spaardoucheknoppen te plaatsen, kan een gezin al makkelijk 5% tot 10% op energie besparen. Niet alleen goed voor het milieu maar ook goed voor hun portemonnee.

Tot slot vragen we in ons klimaatplan dat de gemeente zijn voorbeeldfunctie ten volle zou opnemen door zijn eigen gebouwen en scholen energiezuinig te maken en door groene stroom en milieuvriendelijke producten aan te kopen. Zo zou Erpe-Mere zijn verouderd wagenpark kunnen omschakelen naar LPG. De aangekondigde nieuw te bouwen fuifzaal zou een zero-energiegebouw moeten zijn.

Indien de gemeente Erpe-Mere bereid is hierover een samenwerkingsovereenkomst af te sluiten met de Vlaamse overheid, kan ze hiervoor een duurzaamheidsambtenaar in dienst nemen. Om al die redenen zullen we op de gemeenteraad van 26 juni alle politieke fracties uitnodigen om werk te maken van een lokaal klimaatplan. De voorbeelden die hierboven zijn vermeld zijn voorstellen die we aan de gemeenteraad en de milieuraad willen voorleggen in de hoop eind dit jaar te komen tot een plan en concrete maatregelen. En mooi meegenomen, zo’n plan kost de gemeente nagenoeg niets, aangezien er door de hogere overheden en intercommunales ruim gesubsidieerd wordt in uitvoering van de Kyotoakkoorden.

Tot slot willen we een warme oproep doen aan iedereen die bezorgd is om het klimaat. Wie wil meewerken is welkom, want in zo’n belangrijke uitdaging mogen partijgrenzen en politieke kleuren niet spelen, en moet in de grootste openheid van denken worden gewerkt.

Anja Vanrobaeys 


 

 

Gepubliceerd door: 

Tags: