Login

CAPTCHA
Deze vraag dient om na te gaan of u een menselijke bezoeker bent teneinde spam inzendingen te vermijden.
3 + 3 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.

UILEKOT EN PARLEMENTSVERKIEZINGEN

We zijn sterk in maatschappelijk bewustzijn. Ook in de vertaling ervan. Wie zich wil bezig houden met het veranderen van cultuur, milieu, sociale wantoestanden...moet aan politiek doen. vzw ‘t Uilekot is er altijd een kweekbak voor geweest.

Bij gemeenteraadsverkiezingen vind je dan ook voortdurend een arsenaal van Uilekot-leden op kieslijsten in verschillende gemeenten. Mensen die op lijsten staan van LEEF!, GROEN!, SPa. Hier en daar al eens een VLD-er. Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen ging het om 14 % van de leden.

We zijn daar wel fier op: de vzw zelf houdt zich neutraal, plaatst advertenties, hangt affiches van alle leden en vrienden, maar stimuleert politiek engagement an sich.

Bij parlementsverkiezingen slinkt dat aantal leden dat mee doet een beetje. Toch vinden we ook nu nog vijf mensen die het progressieve landschap vertegenwoordigen.

Dirk Vandermaelen, de belastingsspecialist van de SPa en fractieleider in de kamer, is tweede effectief op de kamerlijst van de partij.

De SPa profileert zich de laatste maanden opnieuw als arbeiderspartij en plaatste in deze provincie ook de Volkswagen-délegués Van Der Poorten en De Clercq op haar lijsten. Het verzet tegen het Generatiepact is blijkbaar geluwd. In elk geval slaagt de partij op het eerste zicht in haar achterban te mobiliseren door voor de verkiezingen wat méér naar links te zwenken. Bruno Tuybens uit Zwalm is de derde kandidaat op de lijst.

Bij GROEN! vinden we drie Uilekot-leden terug. Op de tweede plaats staat Els Keytsman, gemeenteraadslid te Aalst. Els is mede-auteur van het Klimaatboek van GROEN! en specialiseert zich in die materie.

Tijdens het debat in de Bevegemse Vijvers te Zottegem gaf ze aan ook voorstander te zijn van een vermogensbelasting én méér sociale rechtvaardigheid. Als GROEN! de score haalt die momenteel in de peilingen voorspeld wordt, dan heeft zij een dikke kans om verkozen te worden.

Op de achtste plaats staat een kersvers Uilekotlid, Wouter Van De Winkel, gemeenteraadslid in Ninove. Ook in Ninove is deze activist, met roots in de jeugdbewegingen, pas verkozen. Hij liet al van zich spreken in het dossier van de waterzuivering te Sint-Antelinks.

In een apart blokje vind je Rood Op Groen kandidaten Filip De Bodt en Céline Broeckaert. Zij hebben een radicaler profiel met naast ecologische een gans pak sociaal-economische eisen: graaitaks, vermogensbelasting, aanpakken van de fraude, hogere uitkeringen enz...

Beiden hopen de druk op de linkerflank van GROEN! te verstevigen. Ze maakten een afspraak waarbij de verkozenen van GROEN! zich ook engageren om hun programmapunten in het parlement te brengen, als er geen verkozene zou inzitten. Rood Op Groen is een groep die na de verkiezingen wil verder werken en die zich door veel stemmen te halen in pole-position kan brengen voor de Vlaamse Raadsverkiezingen binnen twee jaar.

De laatste Uilekot-kandidaat vinden we terug op de lijst van het Comité voor een Andere Politiek. Lijsttrekker voor de Senaat is daar Raf Verbeke. Raf bouwde in Vlaanderen bekendheid op door talrijke acties en werd o.m. als délegué afgedankt bij de buizenfirma Carnoy. De CAP hoopt 1 % te halen en beziet de verkiezingen als een manier om de beweging beter bekend te maken en uit te bouwen. De CAP waagt het op eigen houtje, wees een bod van GROEN! af en zag coalitiebesprekingen met de PVDA mislopen.     

Gepubliceerd door: 

Tags: