Login

CAPTCHA
Deze vraag dient om na te gaan of u een menselijke bezoeker bent teneinde spam inzendingen te vermijden.
1 + 1 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.

BEHEERSPLAN DENDER BULKT VAN VAAGHEID.

Het Denderbekkencomité groepeert overheden en een afvaardiging van de milieubeweging in onze regio. Dit comité dient een door de bevolking gedragen plan op te maken voor alles wat met de Dender te maken heeft: toerisme, scheepvaart, zuivering, beheersing van wateroverlast enz… Het werd een turf van bijna tweehonderd bladzijden vol technische termen. Op die manier aan besluitvorming doen leidt in elk geval niet tot een gedragen versie van de plannen: me heeft blijkbaar niet door dat teveel informatie geven even nefast is als te weinig.

Hoofdkritiek is dat het plan niet breekt met de huidige manier van water zuiveren: afvalwater en regenwater worden niet volledig gescheiden. Ze worden samen vervoerd via kilometers lange collectoren naar zuiveringsstations (RWZI). Resultaat is dat het proces daar verstoord wordt omdat het water al half gezuiverd is als het er aan komt. De bacteriën hebben liever een volwaardig menu en laten het afweten. Anderzijds wordt het afvalwater bij de eerste de beste fikse regenbui via overstorten terug naar de beek gestuurd omdat het buizensysteem op zo een moment de toevloed niet meer aan kan.

Deze manier van zuiveren werd in Vlaanderen opgezet door de NV Aquafin, een NV waar overheid en privé samen werken. Aquafin kreeg het monopolie rond zuivering en werkte dit financieel voordelig concept uit ten behoeve van zijn aandeelhouders.

Uit de inleidende hoofdstukken blijkt nochtans dat men weet dat de huidige manier van zuiveren niet efficiënt is: “De visindex geeft aan dat het toch nog niet zo goed gesteld is met het visbestand in het Denderbekken: op 65 % van de meetplaatsen is de visindex slecht.”

Men heeft blijkbar door dat overstorten een probleem vormen en spreekt over knelpunten die heel wat vervuiling teweeg brengen in Ternat, Okegem, Moorsel, Ninove, Mere en Godveerdegem. De verdunningsproblematiek is aanzienlijk en de sanering vergt een aanpak die ook ecologische criteria moet omvatten. Er moet een consensus komen over wat collectief en wat individueel gezuiverd wordt. Maar dan komt het: het plan stelt voor om de door VMM en Aquafin geplande nieuwe infrastructuur uit het investeringsplan 2007-2011 prioritair uit te voeren. Dit plan bulkt van de projecten die op de klassieke manier afvalwater aanvoeren: de collectoren van Smeerebbe-Vloerzegem bv. naar het zuiveringsstation van Zandbergen aan een prijs van anderhalf miljoen €.

Aan de industrie stelt men de al bij al de vrijblijvende vraag om de effluentnormen van bedrijven aan te passen aan de draagkracht van de rivier.

Men raakt aan dat ook overstromingen een probleem blijven vormen door o.m. versnelde afvoer van water. Dat die lange buizen daar ook voor wat zouden kunnen tussen zitten, wordt niet opgemerkt. Wel zegt men dat de verschillende overheden niet voldoende samenwerken als het over beheersen van overstromingen gaat: “Voorbeeld hiervan is het gebrek aan overeenstemming in het beleid betreffende de geplande aanleg van een nieuw stationsgebouw in Liedekerke in het overstromingsgebied Dender-Bellebeek-Begijnengracht.” Verder zouden heel wat sluizen en stuwen die het debiet van de Dender regelen aan vervanging toe zijn.

Om overstromingen te beheersen stelt men dus niet de techniek in vraag een grijpt men naar de oplossing van gecontroleerde overstromingsgebieden. Naast de reeds voorziene gebieden aan de Molenbeek-Herzele, Marke, Kalsterbeek, Beverbeek-Aspelare en Molenbeek-Denderleeuw, heeft men nog een aantal bijkomende projecten in de pijplijn zitten: Beverbeek-Galmaarden, Molenbeek- Ophasselt, Beverbeek-Steenhuize, Dommelbeek-Lebeke, Bellemolen en Vondelbeek. Vraag is of het niet beter is het concept van afvoeren te herdenken.

Vermeldenswaardig is nog dat men het toerisme op de Dender wil beperken tot ecologisch aanvaardbare normen en dat men tot Aalst de scheepvaart wil stimuleren. Een lovenswaardig idee, al missen we hier ook enige argumentatie en zicht op de economisch lange termijn prognoses.

Al bij al is dit plan een degelijk werkstuk dat echter de maatschappelijke keuzes en discussies verdoezelt. Vooral op het gebied van waterzuivering blinkt dit plan uit door gebrek aan durf en vaagheid. Aquafin krijgt van het Denderbekkenkomitee een carte blanche om verder vooral ‘investeringsprogramma’s’ uit te voeren. Of die getuigen van een juiste ecologische keuze is blijkbaar van ondergeschikt belang. In een tijd van toenemende klimaat-ongerustheid en méér overstromingsrisico is dit het tegengestelde van duurzaamheid.

Filip De Bodt

 

 

 

 

 

 

 

Gepubliceerd door: 

Tags: