Login

CAPTCHA
Deze vraag dient om na te gaan of u een menselijke bezoeker bent teneinde spam inzendingen te vermijden.
13 + 6 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.

POLITIECHEF VAN HECKE KRIJGT ONVOLDOENDE MAAR BLIJFT BAAS

Herman De Loor (sp.a) bijt van zich af: "De minister heeft ons geen enkele motivatie gegeven waarom Luc Van Hecke niet voldoet in zijn job als zonechef. Waarom zouden wij hem dan niet meer mogen aanstellen als vervangend zonechef?".

Aanvaring met gerecht

Van Hecke is nochtans verwikkeld in een paar juridische dossiers, wordt beticht van vriendjespolitiek en had de voorbije jaren ook moeite om zijn personeel te motiveren. Zo braken er stakingen uit, kwamen er klachten over pesterijen en stalking en vonden heel wat agenten dat de sfeer in het korps verpest was.

Van Hecke werd in september 2004 zelfs enkele dagen aangehouden. Het parket voerde toen een onderzoek naar schriftvervalsing. Intussen werd de korpschef door de raadkamer naar de correctionele rechtbank doorverwezen. Daar zal hij zich moeten verdedigen tegen onder andere beschuldigingen van valsheid in geschrifte, examenfraude en belangenvermenging. Van Hecke heeft tegen de doorverwijzing beroep aangetekend.

Ook het Comité P is een onderzoek gestart.

Begin dit jaar schreef expert De Brouwer een weinig vleiend rapport over de korpschef. "Er is een gebrek aan leiderschap in het algemeen en coachend leiderschap in het bijzonder", klonk het. De Brouwer tilde vooral zwaar aan de manke communicatie binnen het korps, de verziekte sfeer, het gebrek aan structuur en het klimaat van wantrouwen.

En het plaatje werd vervolledigd met een rapport van de evaluatiecommissie waarin de positie van de korpschef als 'precair' werd omschreven. Dat rapport werd door het politiecollege, de gouverneur, de procureur en de interne diensten goedgekeurd. Enkel Herman De Loor, de voorzitter van het politiecollege en burgemeester van Zottegem, onthield zich.

De chef van de politiediensten in Zottegem, Sint-Lievens-Houtem en Herzele houdt zijn onschuld staande.

Overlever

Maar Van Hecke heeft al die stormen probleemloos doorstaan. Eind vorig jaar was hij de enige kandidaat om zichzelf op te volgen. Ondanks de controverse leek hij het makkelijk te halen. Maar op twee mei besliste minister van binnenlandse zaken Patrick Dewael (Open VLD) er anders over. Hij vond dat Van Hecke niet voldoet als zonechef en heeft beslist het mandaat niet te verlengen. Het feit dat de korpschef zich voor de correctionele rechtbank moet verantwoorden, verzwaarde het dossier.

De beslissing van Dewael wordt in het stadhuis van de Egmontstad niet gesmaakt. "Dat minister Dewael mij als voorzitter zelf geen brief stuurde waarom hij het mandaat niet wil verlengen, is toch niet echt een uiting van goed bestuur", zegt De Loor in Het Nieuwsblad.

"De politieraad schreef in juni vorig jaar nog een positief advies uit over het werk van Van Hecke", argumenteert hij. "Een jaar later is onze visie zeker niet gewijzigd en daarom stellen wij Van Hecke aan om zichzelf tijdelijk te vervangen."

Van Hecke blijft dus zonechef. De periode hoe lang hij zal aanblijven als vervanger is onduidelijk.

Niet in het belang van de burger

Filip De Bodt, gemeenteraadslid in Herzele voor LEEF!, is de situatie meer dan beu. Hij wond zich al meermaals over het dossier op. De Bodt benadrukt dat Van Hecke onschuldig is tot het tegendeel bewezen is, maar vindt het niet opportuun dat de chef van de politie door Justitie op de hielen wordt gezeten en voor verdeeldheid zorgt in het korps. "In het belang van de bevolking en het politiekorps vraagt LEEF! om deze carrousel eindelijk te stoppen", zegt hij.

Jo Porré en Tom Carnewal van de Zottegemse ZAP-partij lopen ook niet hoog op met de aanpak van het dossier. "Van enig goed bestuur is al lang geen sprake meer; van koppigheid en eigen groot politiek gelijk des te meer", zegt Tom Carnewal, die als Zottegems gemeenteraadslid present is in de politieraad.

Hij vindt dat het korps nood heeft aan rust. "Er moet dus een korpschef ad interim komen die niet in het oog van de storm staat".

Politieke verantwoordelijken


Maar hij gaat nog een stap verder en stelt de burgemeester van Zottegem Herman De Loor medeverantwoordelijk voor de situatie die hij als een 'vaudeville' omschrijft. "Hij beschikt over een numerieke meerderheid in het college. Hij, en alleen hij, bepaalt de beslissingen van het college."

De Bodt treedt Carnewal bij: "In eerste instantie is de lokale politieraad verantwoordelijk voor de malaise. Ondanks alle onderzoeken, negatieve adviezen en rapporten koos de politieraad er in april 2006 voor om positief te adviseren voor de verlenging van het mandaat van Van Hecke met vijf jaar. De vertegenwoordigers van Sint-Lievens-Houtem, het Zottegemse ZAP en een kritisch SPa-dissident maakten voorbehoud tegenover deze operatie".

Kapingamarangi

Gepubliceerd door: 

Tags: