Login

CAPTCHA
Deze vraag dient om na te gaan of u een menselijke bezoeker bent teneinde spam inzendingen te vermijden.
8 + 2 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.

Johan Braeckman over bijgeloof en irrationalisme

In deze voordracht wordt onderzocht waarom mensen zo kwetsbaar zijn voor mentale infectie door onwaarschijnlijke of volkomen irrationele denkbeelden. Inzichten ontwikkeld in diverse disciplines, zoals de sociale psychologie, de informele logica en de neurowetenschappen, maken duidelijk hoe snel het menselijk redeneren de mist ingaat, hoe makkelijk men foute verbanden legt, verkeerde statistische inschattingen en al te snelle veralgemeningen maakt, en dergelijke meer. Wetenschappelijk geschoolde mensen zijn tot op zekere hoogte beter gewapend tegen het besmettingsgevaar dat uitgaat van irrationele en pseudowetenschappelijke opvattingen.

Maar daar staat tegenover dat ze ook beter in staat zijn tot het ‘rationaliseren’ van overtuigingen die men om slechte redenen opdeed, waardoor ze langer vasthouden aan foute ideeën. Mensen blijken goed te zijn in rationaliseren, maar niet zozeer in rationeel denken. Met andere woorden, niemand is immuun voor pseudowetenschap, bijgeloof en irrationalisme. Dat roept de vraag op of de mens zich ooit kan ontdoen van bijgeloof en irrationalisme?

Johan Braeckman is hoogleraar wijsbegeerte aan de Universiteit Gent. Meer info: www.johanbraeckman.be

Dit is een activiteit in kader van Lezen in de Lente en ism Drukkerij Polyprint.

Locatie: Drukkerij Polyprint Peperstraat 24 Herzele. Opgelet, de plaatsen zijn beperkt, verplicht te reserveren!

Inkom per activiteit: 5 €; inkom op 1 mei: 10 €; Combikaart: 20 €.

Reservatie, info en aankoop combikaart HIER.

www.lezenindelente.be

Lezen in de Lente zag zijn subsidie dit jaar met twee derde verminderen Toch zijn  wij fier het publiek een mooi programma te kunnen brengen. Dit kwam mee tot stand dank zij het Fonds voor de Letteren, de Gemeente Herzele en en Drukkerij Polyprint. Ook wij zijn dus verplicht op één of andere manier een extra bijdrage te vragen aan het publiek. De Crowd kan ook ons funden! Stort je bijdrage op reknr. 001-0597918-86 van vzw 't Uilekot. Vanaf 25 € krijg je van ons een all in kaart en een kLetter (het huisbier van 't Uilekot) op 1 mei. Vanaf 100 € staat je kletter bij elke activiteit koud. Je kan ons ook helpen door tweedehandsboeken te kopen uit onze catalogus: http://www.uilekot.org/catalog

Datum: 

dinsdag, 21 april, 2015 - 20:00 to 22:00