Login

CAPTCHA
Deze vraag dient om na te gaan of u een menselijke bezoeker bent teneinde spam inzendingen te vermijden.
7 + 8 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.

ROOD OP GROEN STAAT OP GROEN!

Twee weken terug pleitte Filip de Bodt in een vrije tribune in Knack voor een “samengaan van linkse anti-neoliberale kandidaten en Groen!”.

Deze oproep werd, onder de noemer ‘Rood op Groen!’, mee ondertekend door mensen als vredesactivist Ludo De Brabander, theatermaker Mong Rosseel, professor Pieter Saey en Dominique Willaert van Victoria deLuxe. In het opiniestuk stellen zij, dat het noodzakelijk is om in het parlement mensen te hebben die nog durven in te gaan tegen het neoliberalisme van paars en tegen het hyperkapitalisme. Maar ook kan de linkerzijde zich volgens ‘Rood op Groen!’ geen versnippering veroorloven. Dit is een verwijzing naar onder meer het Comité voor een Andere Politiek (CAP) dat op zijn congres elke samenwerking met Groen! af wees. Nochtans vinden meerdere CAP-leden het niet echt van realiteitszin getuigen om met een eigen lijst op te komen. Ook Filip De Bodt is lid van CAP.

Filip De Bodt stelt het zo:“De wekker van deze planeet wijst vijf voor twaalf aan. In het kader van de strijd tegen verarming en absolute vrije markt is het belangrijk dat iedereen zijn ideologische egelstelling verlaat en probeert samen te werken. Dit is niet meer het moment om veel procenten te verspelen. Een beetje méér rood voor groen, het moet kunnen.”

Zijn oproep bleef niet onbeantwoord. Het antwoord van Groen! werd mee geformuleerd door de Oost-Vlaamse lijsttrekker Stefaan van Hecke:“ Het sociale is voor ons, ecologisten sowieso erg belangrijk. Ecologie is breder dan de zorg voor het leefmilieu. Daarenboven is het klimaatprobleem in se ook een bijzonder ernstig sociaal vraagstuk. Het zijn de zwakkeren die dreigen te verliezen bij een verdere opwarming, zowel hier als in het Zuiden.”

In het antwoord stelde Van Hecke ook dat Groen! absoluut bereid is tot samenwerking met andere linkse bewegingen: “ Voor Groen! staat deze deur trouwens nog altijd open. Zonder vooroordelen, zonder linkse bewegingen af te rekenen op hun verleden, maar met oog voor de actuele maatschappelijke evoluties. En die vereisen een sterk antwoord op de uitdagingen op het vlak van leefmilieu en sociale rechtvaardigheid.”

Het antwoord van Groen! werd positief onthaald door ‘Rood op Groen!’. Ook een aantal recente opmerkelijke standpunten van Groen! over armoede en fiscale fraude werden opgemerkt (cfr. hyperlinks onderaan). Dat ook Chris Bens op de lijst staat was eveneens een belangrijk argument. Chris Bens is de onvermoeibare motor achter tal van acties in Gent ten gunste van de sans-papiers. Chris Bens ontving hiervoor in 2006 de Prijs voor de Democratie.

Ondersteund door ‘Rood op Groen!’ beslisten Filip de Bodt en Céline Broeckaert daarop om als onafhankelijken de lijst van Groen! te versterken. Samen met Chris Bens (17°) staan zij net voor lijstduwer Jef Tavernier. Filip De Bodt staat op de 18° plaats, Céline Broeckaert op de 19°.

Céline Broeckaert is opgetogen over de samenwerking :” Ik wil verantwoordelijkheid opnemen om een eerlijk, menselijk en genuanceerd denken te promoten, weg van het cynisme. Vanuit respect voor onze en toekomstige generaties kunnen we samen zoeken hoe de meest cruciale vraagstukken kunnen worden aangepakt. Deze kans krijgen we nu op dezeGroen!-lijst.”

Ook lijsttrekker Stefaan Van Hecke is uitermate tevreden met de komst van Filip de Bodt en Céline Broeckaert.“ De komst van deze twee geëngageerde mensen is een duidelijke versterking van de lijst. Het toont bovendien nog maar eens aan dat het sociale aspect voor Groen! uitermate belangrijk is en blijft. Op deze 1 mei is dit een duidelijk signaal.”

Gepubliceerd door: 

Tags: