Login

CAPTCHA
Deze vraag dient om na te gaan of u een menselijke bezoeker bent teneinde spam inzendingen te vermijden.
3 + 16 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.

Aalst: carnaval met boetes

Het Aalsters stadsbestuur heeft een nieuw reglement opgesteld om het goede verloop vast te leggen van de carnavalviering. Opvallend is dat de deelnemende groepen een band moeten hebben met de stad. Minimum de helft van de deelnemers moet er wonen, werken, gestudeerd hebben enz. Na wat onderhandelingen gingen de carnavalisten met dit punt akkoord.

Het vroegere Aalsterse carnavalreglement was vrij summier. Op één pagina werd ongeveer uitgelegd wat men niet mag meenemen in de stoet. Het nieuwe (N-VA/CD&V/SD&P) stadsbestuur heeft nu een reglement van 22 bladzijden opgesteld. Opvallend punt is dat de deelnemers nu voor het eerst een band met de stad moeten bewijzen. De helft plus één van de leden van de deelnemende groep moet daaraan voldoen. Alle groepen moeten hun ledenlijsten neerleggen.

De organisatoren behouden zich het recht voor om groepen die het imago schaden uit de stoet te zetten. Eén van de criteria voor deelname is dat iedereen moet opstappen ‘onder een bepaald thema dat blijk geeft van fijne typische Aalsterse humor en satire.’ Naast de vraag over het al dan niet bestaan van fijne typische Aalsterse humor, kan men zich ook afvragen hoe men deze humor of het gebrek eraan gaat vastleggen als uitsluitingscriterium voor een carnavalstoet. Wie gaat er bepalen wat typisch Aalsters is en wat niet? Wie gaat beslissen wie er op basis van deze tekst uit de stoet vliegt of niet?

Op het al dan niet naleven van het reglement staan boetes. Die worden toegepast als men na een verwittiging niet uit de stoet stapt. Voor de eerste keer in zijn geschiedenis zwaait het Aalsters bestuur met boetes bij een carnavalstoet. Eerst werd nog gedacht aan een waarborg van 25 € per persoon voor de Losse Groepen (met een maximum van 250 € per Losse Groep) , maar dit sneuvelde na onderhandeling met de vertegenwoordigers van de Losse Groepen.

In 2013 werd carnaval Aalst zwaar aangepakt omdat een groep de N-VA uitbeeldde als nazis. Zelfs de Unesco kwam tussen om te zeggen dat er met het nazisme niet diende gelachen te worden. De groep in kwestie kreeg zelfs het verwijt naar het hoofd ‘racistisch’ te zijn. Blijkbaar heeft het Aalsterse stadsbestuur nu orde op zaken gezet.

Niet iedereen is hiermee evenwel tevreden. José Gavilan, woordvoerder van de Spaanse gemeenschap, zegt: “Tegenwoordig moet je je CV indienen om te kunnen meedoen aan carnaval Aalst. Dat is een zware inbreuk op de privacy”.

Volgens reeds-kwarteeuw-voil-jeanet Bart Van der Biest is de bureaucratisering al jaren een feit: “De 'reglementitis' bij Aalst carnaval is al héél lang aan de gang: zo bestaat er sinds 2011 ook een nieuw en totaal belachelijk reglement voor de voil jeanettenstoet. We kwamen even niet bij van het lachen toen we hoorden van het bestaan van dergelijk reglement voor deze bij uitstek anarchistische stoet die lak heeft aan ... euh, eigenlijk alles."

Dat jaar hebben we er met De Kattendagers een parodie over gemaakt waarbij uiteraard enkele regels moedwillig overtreden werden.  Ik heb nog geweten dat bij aanvang van de voil jeanettenstoet vooraan een cordon agenten stond om desgevallend censurerend op te treden ... Dat heeft men echter maar 2-3 jaar kunnen volhouden. Ondertussen telt de voil jeanettenstoet duizenden deelnemers. Onmogelijk om daar "law and order af te dwingen."

Filip De Bodt

 

Tags: