Login

CAPTCHA
Deze vraag dient om na te gaan of u een menselijke bezoeker bent teneinde spam inzendingen te vermijden.
2 + 0 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.

SCHOLIERENPARLEMENT WIL EENHEIDSSCHOOL

Het voordeel in het Scholierenparlement is dat iedere rol een stem heeft, ook diegene die vaak niet gehoord wordt op het politieke wereldtoneel. De bijeenkomst in ‘t Uilekot, waar vijf scholen (KTA, St Fransiscus, IZO, College Zottegem en Atheneum Zottegem) uit Zuid-Oost-Vlaanderen bijeenkwamen, was een zitting uit de rol. In die zitting is het aan de scholieren om hun eigen mening, los van hun gespeelde rol, over het thema te verkondigen.

Het thema waarover gediscuteerd werd was ‘religie’. De vier vormgevende vragen waren: “Waaraan denk je bij het horen van ‘religie’ en ‘cultur’?”, “Wat zijn volgens jou de positieve elementen van godsdiensten?”, “Wat zijn volgens jou de negatieve elementen van godsdiensten?”, “Wat wil je veranderen ten opzichte van religie/cultuur?”.

Wat me vooral opviel tijdens de discussies is dat er maar één gelovige aanwezig was, namelijk een leerkracht godsdienst. Opvallend gegeven als je weet dat er vooral katholieke scholen vertegenwoordigd werden. Men had het moeilijk om positieve elementen te vinden.

Wat men als positief zag is dat religie een houvast is, en goede waarden voorstaat. Alhoewel men hierbij alweer een kritische noot had, nl dat deze waarden niet gepraktiseerd worden.

Bij het opsommen van de negatieve punten had het men heel wat meer inspiratie. De nadruk werd gelegd op het ontbreken van een duidelijke scheiding van kerk en staat; het politiek misbruik van religie; het feit dat de Kerk te conservatief is; de hypocrisie van het niet praktiseren van de eigen waarden (vb gelijkheid: man – vrouw?), onverdraagzaamheid (vb. Homoseksualiteit); en enkele opmerkingen die steeds terugkwamen: de kerk is te kil, te koud, te saai, er wordt te slechte muziek gedraaid.

Wat de scholieren zouden veranderen is het dwangmatige, en het gebrek aan kritisch denken. Dit laatste zal, denk ik, voor heel wat problemen zorgen, want als de gelovigen gaan beginnen met kritisch te denken, gaan ze dan ook niet hun geloof in twijfel trekken? Ze zouden ook de scheiding kerk en staat doortrekken. Bye bye CD&V! Het celibaat zou afgeschafd worden, en condooms toegelaten.

In deze tijd van emancipatie wordt het volgens hen ook eens tijd om vrouwen toe te laten om priesteres te worden. Én de Universele Rechten van de Mens moeten in de praktijk gebracht worden. Doet het Vaticaan dat dan niet? Sarcasme...

Tijdens een Lokale Slotzitting in het Gemeentehuis van Zottegem krijgen de scholieren de kans het op te nemen tegen lokale politici en experts. Op deze slotzitting zal een journaliste van de VRT komen praten over de Palestijnse kwestie.

Op 4 mei is er nog een overkoepelende slotzitting in Brussel. Hier  komen alle Scholierenparlementariërs uit Vlaanderen (800 scholieren uit meer dan 20 scholen) samen om hun bevindingen voor te leggen aan de Vlaamse politici. Volgende thema’s worden vanuit Z.O.-Vlaanderen voorgesteld: “Mag je religie in de openbaarheid brengen?” (hoofddoekdebat, toelaatbaarheid religieuze programma’s op scholen en in de media) en “Moet er één pluralistische school opgericht worden?”

Z.O.-Vlaanderen wil  Mieke Van Hecke (directrice-generaal van het Vlaams Secretariaat van het Katholiek Onderwijs) en Paul De Knop (voorzitter van de Raad van het Gemeenschapsonderwijs) uitnodigen. Kijken of de rest van Vlaanderen daar ook aan meedoet

Kelly Vlasschaert

Gepubliceerd door: 

Tags: