Login

CAPTCHA
Deze vraag dient om na te gaan of u een menselijke bezoeker bent teneinde spam inzendingen te vermijden.
5 + 14 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.

Trap TV - met de camera in de hand door het land

Meer dan een half jaar geleden sloegen vzw VAAK en vzw ’t Uilekot de handen in elkaar om Trap TV in het leven te roepen. Doelstelling: Een ander verhaal loslaten in het medialandschap, waar het perspectief van de  jongeren en hun leefwereld centraal staan. Het einde van Trap TV nadert met 6 ingeblikte afleveringen op het conto en de Challenge day die zijn climax nadert. Kort even een bilan weergeven van wat het, misschien voorlopig, laatste project is van het Uilekot. 

Trap TV draait de camera 180 graden en kijkt met een verse blik naar de realiteit. Waar de zure buur klaagt mogen de kinderen aan het woord komen en waar beleidsmakers projecten afschaffen en er in het sociaal weefsel gehakt en gesneden wordt, brengen we niet de beenhouwers, maar wel de vrijwilligers, sociaal werkers, deelnemers,…  in beeld. Over heel de regio Zuid Oost-Vlaanderen proberen we verhalen op te pikken die jongeren aangaan. Van de verhoging van studiegeld tot en met het afschaffen van  Buurtsport in Aalst, ons doel is hen een spreekbuis te geven. 

Doorheen ons programma is diversiteit en armoede de rode draad van onze uitzendingen. Het zijn thema’s die te weinig aan bod komen binnen onze media en waar soms heel snel wordt overgegaan alsof het een fait divers is. De realiteit toont jammer genoeg het tegendeel aan. Eén schoolvoorbeeld hiervan is de stijgende kinderarmoede die in onze regio steeds toeneemt. De aanpak hierrond was één van de zaken waar men dringend diende op in te zoomen. We brachten  twee gemeenten voor de lens (Ninove en Zottegem) en keken hoe zij dit schrijnend probleem proberen te verklaren en/of op te lossen. In die zin hoeft het dus niet altijd negatief te zijn: het Huis van het kind te Zottegem  is een goede praktijk waar ze de kinderarmoede integraal  aanpakken. Dit soort problemen komen zelden of nooit aan bod binnen het nationaal of laat staan zelfs het regionaal nieuws naar voor, maar zijn wel fundamentele onderwerpen waar we als maatschappij ons dienen over te buigen. 

Om TrapTV.org meer te ondersteunen vanuit de jongeren organiseren we workshops waar ze de knepen van het vak op een plezante manier leren kennen. De cameraworkshops gaan niet enkel over de technische kant van het verhaal. Jongeren leren zelf hun journaal te organiseren en mogen zelf hun visie geven op wat zij belangrijk vinden. Hun leefwereld moet vertegenwoordigd zijn binnen Trap TV.
Na verloop van tijd moeten de jongeren de bezielers worden van het project.De jongeren moeten de kansen krijgen om zelf mee te groeien in het webjournaal en hun vaardigheden met de camera, montage en interviewtechnieken moeten aangewakkerd blijven. 

Binnenkort volgt als kers op de taart de afsluiting van de challengedays(Idream) die gebeurt in samenwerking met VZW Lejo en sociaal agoog Luc Vande Walle. Twee groepen jonge gasten van verschillende komaf worden met elkaar geconfronteerd en waar ze zelf misschien denken dat er geen gelijkenissen zijn tussen hen en die andere bende, is het net de bedoeling dat ze elkaar verschillen en gelijkenissen leren kennen en elkaar beter begrijpen. Tegenover deze achtergrond (stimuleren van verdraagzaamheid) en met Luc als professioneel begeleider, proberen we aan te tonen dat jonge mensen misschien allemaal wel eens gemeenschappelijke belangen kunnen hebben.

Het is daarom net zo jammer om te moeten vast stellen dat het project niet aan verlenging toe is, continuïteit was nochtans een must om de jongeren blijven aan te moedigen hun filmkunsten te stimuleren, hun maatschappelijk bewustzijn en visie te prikkelen. De kans om de jongeren een perspectief te bieden en iets waar ze in kunnen in doorgroeien is op die manier gemist. ze hebben misschien wel iets te vertellen, iets dat volwassenen misschien vergeten. Helaas, het is net die kans dat de jongeren ontnomen is en we zullen misschien nooit weten hoe het project er had kunnen uitzien na meerdere jaargangen. We hopen daarom dat TrapTV nog niet dood en begraven is, maar "alive and kicking" terug kan komen bij de volgende projectaanvraag.

Het project Trap TV is mogelijk door de financiële steun van de Vlaamse Overheid en in kader van het Jongerenpact2020. Bekijk HIER het reeds aangemaakte materiaal in kader van het project Trap TV.

Tags: