Login

CAPTCHA
Deze vraag dient om na te gaan of u een menselijke bezoeker bent teneinde spam inzendingen te vermijden.
1 + 8 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.

PERU: NEE TEGEN KOPERMIJN IN AMAZONE

Boerenleider Nicanor Alvarado komt naar Europa en brengt een indringende getuigenis over de lokale gevolgen van de geglobaliseerde mijnbouw. Hij zal Europese en Britse overheden en ngo’s om steun vragen en verschillende infoavonden in Vlaanderen houden. Alvarado werd zelf meermaals met de dood bedreigd en recentelijk beschoten. “Mijn leven hangt aan een zijden draadje. Ik probeer nu zoveel mogelijk Europeanen te laten inzien hoe hun bedrijven bij ons tekeer gaan. Want twee dode compañeros volstaan! Ik doe er alles aan om te voorkomen dat onze zonen en dochters biologische koffie op akkers vol chemicaliën moeten verbouwen.”

Onder het motto ‘Monterrico Murderers’ klimt Alvarado op 3 april samen met een vijftigtal activisten op de barricades in Londen, voor de hoofdzetel van Monterrico Metals. Doel van de ludieke actie is mogelijke investeerders afschrikken. Het bedrijf is immers naarstig op zoek naar kandidaat-kopers, nu de metaalprijzen zo hoog liggen en de grond onder hun voeten te warm wordt. De actie in Londen staat symbool voor een groeiend internationaal verzet tegen de onfrisse mijnbouwpraktijken van Westerse ondernemingen in het Zuiden. Ze wordt gedragen door Catapa, Friends of the Earth Vlaanderen-Brussel, JNM, FIAN, Netwerk Vlaanderen en de Sambaband.

“De onbeschoftheid van de Westerse mijnbedrijven is ongekend. Zeg eens eerlijk, zouden jullie een extreem vervuilende mijn in een natuurgebied toelaten?”

Het geplande ‘Rio Blanco’ project bedreigt zowel de landbouwactiviteiten als de biodiversiteit. De kopermijn ligt midden in de nevelwouden en páramos van het Hoge Amazonegebied, het brongebied van vele rivieren, waaronder de Amazone. Dit is een uniek en kwetsbaar ecosysteem dat het noorden van Peru van water voorziet. Bedreigde diersoorten als de brilbeer en de Peruaanse tapir vinden hier hun toevlucht.

Onafhankelijk onderzoek toont aan dat het excessieve watergebruik dat gepaard gaat met deze grootschalige mijnindustrie nefaste gevolgen heeft voor dit ecosysteem en de landbouwactiviteiten van duizenden boeren. De vervuiling met zware metalen en chemicaliën kan nog tientallen tot honderden jaren na sluiting van de mijn ernstige gevolgen hebben. Gelijkaardige gevallen in de rest van de wereld zijn hier de trieste getuigen van.

“Deze periode is cruciaal. Het wordt erop of eronder!”

2007 is een cruciaal jaar voor Monterrico Metals. Begin april zal het bedrijf haar milieueffectenrapport publiceren. Als dit rapport goedgekeurd wordt door het Peruaanse ministerie van Energie en Mijnbouw, kan de Majaz-mijn beginnen aan de constructie van de mijnsite, pijplijn en haven. Dergelijke rapporten worden gefinancierd door het bedrijf en zijn dus zelden objectief. Daarom beslisten een aantal Peruaanse en Europese organisaties om een alternatief rapport voor te leggen aan het ministerie. De lokale bevolking zal op haar beurt een volksraadpleging organiseren. Een massale nee-stem ligt in de verwachtingen.

Gepubliceerd door: 

Tags: