Login

CAPTCHA
Deze vraag dient om na te gaan of u een menselijke bezoeker bent teneinde spam inzendingen te vermijden.
1 + 1 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.

ERPE-MERE: ILVA SLUIT CONTAINERPARK

De beslissing van ILVA komt na een noodkreet van de gemeente Erpe-Mere. Die moet immers opdraaien voor de kosten van het containerpark. Per gezin moet Erpe-Mere 93 euro voor de werking van het park ophoesten, terwijl het gemiddelde bedrag voor de andere gemeenten in het Land van Aalst 41 euro is. Die situatie werd onhoudbaar en schepen van milieu Marc De Lat (Open VLD) besliste daarop steun te vragen aan de andere ILVA-gemeenten.

Immers, in Erpe-Mere wordt heel wat afval gestort die niet door de eigen inwoners geproduceerd wordt. Ook de intercommunale erkent dit. De controle van de identiteitskaart blijkt onvoldoende. Bovendien, zo zegt ILVA, brengt de inwoner van Erpe-Mere meer afval naar het containerpark. Hij is dus kwistiger met afval.

Geen Diftarsysteem

In Erpe-Mere is er geen weegbrug in het containerpark. Iedereen betaalt een forfetair bedrag van twee tot vier euro. In de andere containerparken die door ILVA worden uitgebaat, wordt per kilo betaald. Twee ton steengruis kost in Erpe-Mere vier euro, terwijl dat in Herzele kan oplopen tot tweehonderd euro. Die andere manier van rekenen zorgt voor afvaltoerisme naar Erpe-Mere. Inwoners uit de buurgemeenten met familie, vrienden of kenissen in Erpe-Mere lenen even de identiteitskaart en gaan met hun afval naar Steenberg.

Maar de uitbaatkosten zijn voor Erpe-Mere. Daarom richtte De Lat zich naar de andere gemeenten uit de intercommunale. Maar die zijn niet happig op de constructie die De Lat voorstelt. ILVA heeft daarop een meer ingrijpende beslissing genomen: de sluiting van het containerpark.

De inwoners moeten nu in de buurgemeenten hun afval kwijt. Daar zullen ze kennis maken met het Diftarsysteem. De gemeente Erpe-Mere krijgt wel ruim 220.000 euro compensatie van ILVA. Dat geld dient om de rekening van 2006 te betalen. Voor dat jaar moest Erpe-Mere 369.000 euro voor het containerpark in de begroting inschrijven. Diftar werd midden 2005 ingevoerd. Toen kwam ook de stroom afvaltoeristen naar Erpe-Mere op gang.

Nieuw containerpark

ILVA zal intussen een nieuw containerpark bouwen in het Industriepark aan het op- en afrittencomplex van de E40. Dat zal in de eerste helft van 2008 operationeel zijn. De plannen zijn in voorbereiding en de subsidieaanvraag werd verzonden. Dit nieuwe containerpark zal een weeg- en registratiesysteem hebben en dezelfde kosten aanrekenen als de andere ILVA-containerparken.

Tot dan bezit Erpe-Mere geen containerpark;

Kapingamarangi 

Gepubliceerd door: 

Tags: