Login

CAPTCHA
Deze vraag dient om na te gaan of u een menselijke bezoeker bent teneinde spam inzendingen te vermijden.
1 + 2 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.

VOETTOCHT VOOR KERNUITSTAP DOOR Z.O.-VLAANDEREN

De voet- en fietstocht is een initiatief van het Franse Sortir du Nucléaire, een netwerk van meer dan 700 verenigingen die ijveren voor een nucleaire uitstap bij onze zuiderburen. Het eind van de voettocht valt samen met de 50ste verjaardag van het achterhaalde EU Euratom verdrag, in 1957 ontworpen voor de promotie van civiele nucleaire technologie in Europa. Hierdoor dragen lidstaten die bewust kiezen geen kernenergie te ontwikkelen financieel bij aan deze gevaarlijke en vervuilende energiebron.

Mensen uit gans Europa worden verwacht voor de afgifte van de petitielijsten. De petitie, die nog steeds kan worden ondertekend (1), vraagt de afschaffing van het Euratom verdrag; een Europese nucleaire uitstap en massale investeringen in hernieuwbare energie door de EU.

De voettocht start te Rijsel tijdens gelijktijdige regionale demonstraties in 5 Franse steden op 17 maart 2007. Ook in Rennes, Toulouse, Lyon en Straatsburg roept Sortir du Nucléaire mensen op te betogen voor hernieuwbare energie en een stopzetting van het gebruik van kernenergie, w.o. de bouw van de nieuwe reactor EPR. De acties komen er enkele weken voor de Franse presidentsverkiezingen. In België staat dan weer de Wet van de nucleaire uitstap op de agenda van de federale verkiezingen op 10 juni 2007.

De tocht zal vertrekken in Rijsel op zaterdag 17 maart 2007 en eindigt in Brussel op vrijdag 23 maart 2007. Friends of the Earth Europe coördineert de actie in Brussel. Voorgestelde route van ongeveer 118 km:

Zat. 17/03 Lille - Villeneuve d'Asq

Zon. 18/03 Villeneuve d'Asq – Tournai

Maa. 19/03 Tournai – Leuze

Din. 20/03 Leuze – Lessines

Woe. 21/03 Lessines via Geraardsbergen (lunch) – Ninove

Don. 22/03 Ninove via Lennik (lunch) naar Dilbeek

Vrij. 23/03 Dilbeek – Brussel


Mensen kunnen ook voor een deel van de tocht deelnemen.

De Werkgroep Internationale Samenwerking van ‘t Uilekot ondersteunt de tocht.

 

De petitie kan nog steeds getekend worden via

http://www.motherearth.org/energy/petitie_nl.php

Inlichtingen en inschrijvingen:

Friends of the Earth

09-242 87 04

 

Gepubliceerd door: 

Tags: