Login

CAPTCHA
Deze vraag dient om na te gaan of u een menselijke bezoeker bent teneinde spam inzendingen te vermijden.
13 + 5 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.

Geweigerde vergunning OB&D

Woensdag 21 mei was het eindelijk zover. In Ronse slaakte men een zucht van opluchting want Vlaams minister Schauvliege weigerde een vergunning te geven aan de nv OB&D voor het storten van zgn. "niet-gevaarllijke afvalstoffen" (vergunning categorie 2). We zullen dit maar perfetce timing noemen zo vlak voor de verkiezingen want diezelfde minister heeft in het voorjaar van 2012 tegen alle bezwaren in het bedrijf wel een vergunning toegekend.  Het is uitsluitend door het jarenlange werk van het plaatselijke Comité voor een Leefbaar Louise-Marie en het Milieufront Omer Wattez (MOW) dat de druk op de ketel gehouden werd en er nu eindelijk na zeven jaar positief nieuws is.

Maar we zijn er nog niet. Afvalbaronnen zoals OB&D deinzen er niet voor terug om juridische spitstechnologie toe te passen. Ze kunnen nog tegen de beslissing van minister Schauvliege in beroep gaan bij de Raad van State. En uiteraard kunnen ze ook beslissen om later een nieuwe aanvraag in te dienen.

Een voorbeeldje van het schandalige gedrag van OB&D? Ondanks het negatieve advies van de Auditeur van de Raad van State van januari 2013 - advies dat later door de Raad van State bekrachtigd werd - maakt de firma gebruik van de gelegenheid om zo maar eventjes 24000 ton van die "niet-gevaarlijke afvalstoffen" te storten, waaronder: residu van bodemsaneringswerken en niet-reinigbare bagger en ruimingspecie. Uiteindelijk werden die werken stilgelegd maar het kwaad was al geschied.

Dé vraag vandaag is dus: wat zal er met het - volgens het Comité illegaal gestorte - reeds gestorte afval gebeuren? In haar communicatie drukt de minister de hoop uit dat OB&D de put zal opvullen met  "niet-verontreinigde uitgegraven bodem en bagger- en ruimingsspecie." Geen woord dus over het mogelijke gevaar voor het milieu van het reeds gestorte afval. Geen sprake dus, blijkbaar, van het verwijderen van wat er reeds gestort werd.

Er komen wel positieve signalen van het stadsbestuur en van de meerderheidspartijen. Maar zal dit na de verkiezingen nog zo blijven? In het verleden heeft het stadsbestuur slechts met mondjesmaat het Comité gesteund. De stad had veel pro-actiever kunnen optreden en bvb. een opschorting van de stortingsvergunning van OB&D kunnen vragen op het moment dat het advies van de Auditeur van de Raad van State (betreffende de eerdere vergunning) in oktober vorig jaar bekend werd. Dan had men misschien kunnen voorkomen dat OB&D die 24000 ton afval gestort zou hebben.

Het afvalbedrijf OB&D in Maarkedal/Ronse liet in Het Nieuwsblad optekenen dat ze niet te spreken zijn over de weigering van de vergunning door Vlaams minister van Leefmilieu Schauvliege (CD&V). ‘We gaan zeker in beroep bij de Raad van State’, zegt zaakvoerder Baudewijn Vancoillie.

Meer dan zeven jaar van strijd heeft alvast een belangrijke overwinning opgeleverd. Hopelijk wordt dit mooie stukje Vlaamse Ardennen in volle glorie hersteld. Nu nog die doortrekking van de N60 tegenhouden? Voelt er zich iemand van de Vlaamse partijen aangesproken om die uitdaging in de volgende Vlaamse regering op tafel te leggen?

René Plaetevoet

Tags: