Login

CAPTCHA
Deze vraag dient om na te gaan of u een menselijke bezoeker bent teneinde spam inzendingen te vermijden.
1 + 0 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.

BLIJE BLOEMENACTIE

De campagne Blije Bloemen is een samenwerking tussen Netwerk Bewust Verbruiken, FIAN, Velt en Max Havelaar* en wil het Vlaamse publiek bewust maken over hoe bloemen mensenrechten en milieu schaden. Hiervoor krijgen de organisaties de steun van de Vlaamse Regering.

De Blije Bloemen-campagne start op 14 februari met een uitdeel-actie van gratis rozen met Max Havelaar keurmerk, het label voor eerlijke handel. In de volgende twee jaar zullen lokale groepen verspreid over Vlaanderen ludieke actie-momenten en infoavonden organiseren. We streven naar een breed platform van ngo's, organisaties en (lokale) besturen die de campagne mee verspreiden en vorm geven. Er zal eveneens een educatief pakket voor secundaire scholen worden gemaakt. De campagne betrekt de bloemensector in Vlaanderen, zodat op termijn het aanbod Blije Bloemen vergroot.

Hoog energieverbruik

Landen in het Zuiden zoals Ecuador, Colombia en Kenia produceren de laatste jaren een steeds groter aandeel bloemen. In onze contreien kweekt men de meeste bloemen in verwarmde serres. In het Zuiden levert de zon gratis licht en warmte, condities die bij ons enkel te creëren zijn door toevoeging van energie. Zowel het transport (luchtverkeer) als de verwarming van serres vergen veel energie. Luchtverkeer zorgt bovendien ook voor de uitstoot van broeikasgassen en draagt zo bij tot de opwarming van de aarde.

Wij de rozen, de arbeisters de doornen

klanten zijn veeleisend als het om de kwaliteit van bloemen gaat. Om aan hun wensen te voldoen, gebruiken plantages massa's pesticiden. Vaak moeten arbeiders al terug aan het werk terwijl de lucht nog giftig is. Ongeveer 75% van de arbeiders in de sector zijn vrouwen. Zij zijn regelmatig het slachtoffer van seksuele intimidaties. Ook op andere vlakken zijn de werkomstandigheden op plantages vaak schrijnend: geen vaste contracten, ontoereikende minimumlonen en verbod op vakbonden.

Duurzame tips

Gelukkig zijn er ook Blije Bloemen, afkomstig van plantages die mensenrechten en milieu respecteren. Zoals rozen met het label van Max Havelaar, biologische tulpen, seizoens- of lokale bloemen,... Een bewuste consument en een verhoogde vraag naar Blije Bloemen kunnen ertoe leiden dat deze bloemen sneller hun weg vinden op de Belgische markt.

http://www.blijebloemen.be 

 

Gepubliceerd door: 

Tags: