Login

CAPTCHA
Deze vraag dient om na te gaan of u een menselijke bezoeker bent teneinde spam inzendingen te vermijden.
2 + 7 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.

HERZEELSE GEMEENTERAAD WIL GEEN INTEGRITEITSCODE

De besturen van de marktcommissie en de seniorenraad gaan samen op restaurant om de onderlinge banden (en misschien die met de schepen) wat te verstevigen. LEEF! heeft veel respect voor het werk van de adviesraden, maar vond dat zoiets eigenlijk niet kan: 'Dat men de mensen een pint trakteert om hun inzet te waarderen, dat vinden we logisch. Restaurantrekeningen binnen brengen is voor ons een stap te ver. Beide raden brengen voor 600 € restaurantkosten in. De marktcommissie bestaat uit zeven mensen, de seniorenraad uit een twintigtal. Als elke advies- of gemeentelijke raad (jeugdraad, milieuraad, 11 11 11 komitee, landbouwraad, bibliotheekraad, programmatieraad Steenoven, Autonoom gemeentebedrijf, sportraad, cultuurraad…) hetzelfde doet, dan gaan de kosten hier nogal de pan uit swingen' stelde Filip De Bodt.

Om het debat in een ruimer kader te situeren stelde LEEF! voor de fractievoorzitters samen te roepen om een integriteitcode te bespreken en voor te leggen aan de gemeenteraad. Een integriteitcode wordt momenteel voorbereid in Gent en in Antwerpen en behandelt zaken rond geschenken, financiële uitgaven, belangenverstrengeling enz…Verkozenen, adviesraden en ambtenaren (die in hun statuut al dergelijke zaken staan hebben) worden op gelijke voet behandeld. In Nederland is zoiets populair aan het worden.

SP-A Fractieleider Van Melckebeke vond het voorstel maar niks en stelde dat men op die manier het leven van vrijwilligers verzuurt. Joris Goossens (CD&V) en Elian Lippevelts sloten zich hierbij aan en zagen in het voorstel van LEEF! ook een aanval op de vrijwilligers.

Leen Hanssens (LEEF!) deed het voorstel om voor alle vrijwilligers op de dag van de vrijwilliger een evenement te organiseren en stelde dat dit heel wat méér mensen zou tevreden stellen dan een select groepje bestuursleden dat op kosten van de gemeentekas gaat eten. SP-A schepen De Smet kon zich niet in dit voorstel vinden. Hij bedacht De Bodt met de zure citroenprijs omwille van het voorstel. Het raadslid in kwestie kreeg een blik als een pompelmoes.

Gepubliceerd door: 

Tags: