Login

CAPTCHA
Deze vraag dient om na te gaan of u een menselijke bezoeker bent teneinde spam inzendingen te vermijden.
15 + 2 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.

Doorgang voor iedereen

Location:

Kiosk
Kerkplein

Sint-Lievens-Esse (Herzele) 9550

Belgium
 
Trage Wegen vzw ijvert in gans Vlaanderen voor het behoud en de herwaardering van allerhande ‚trage wegen’, buurtwegen zeg maar. Denk aan de vele land- en kerkwegels die Vlaanderen ooit rijk was en op vele plaatsen nog rijk is. 

Op zaterdag 10 mei wordt een ludieke actie op touw gezet om de trage wegen overal in Vlaanderen in de kijker te plaatsen. Zo ook in Herzele. Bedoeling is dat buurtbewoners en inwoners van de gemeente een weg die afgesloten werd of niet meer toegankelijk is onder de aandacht brengen van de pers en met behulp van een spandoek ‚Doorgang voor iedereen’ te eisen. 

In Sint-LIevens-Esse werd onlangs een prachtige wandelweg afgesloten tussen het dorpsplein en de Livinuskapel. Zonde! Duizenden wandelaars en bewoners maken gebruik van die weg, maar een buurtbewoonster claimt nu haar eigendom en wenst geen doorgang meer te verlenen. 'Kan niet’, zegt men bij Trage Wegen vzw, de gemeente en Climaxi vzw. De weg wordt al tachtig jaar gebruikt door Jan en alleman. Er bestaat zoiets als een erfdienstbaarheid. Bovendien is de weg een onderdeel van diverse wandelroutes (Grote Routepaden, Provinciale wandelroute) en worden nietsvermoedende wandelaars geconfronteerd met een brutaal afgesloten weg. Met deze actie hopen wij de eigenares tot andere gedachten te brengen. 

Wie vindt dat de weg opnieuw moet opengemaakt worden kan op 10 mei participeren aan de ludieke optocht. We vertrekken om 11u aan de kiosk op het dorpsplein en wandelen in stoet tot aan het afgesloten pad. Daar ontrollen we het spandoek ‚Doorgang voor iedereen’ en nodigen de pers uit om hier een mooie foto van te nemen en deze liefst ook in de media te publiceren. Meteen ook een aanleiding om aan de gemeente te vragen snel werk te maken van het trage wegenplan dat door het UIletkot jaren geleden werd opgestart en de gemeente zelf recent heeft afgewerkt. Het plan bestaat, nu nog de daden. Tegen 18 en 19 oktober (Dag van de Trage Weg) hoopt Trage Wegen vzw en Climaxi vzw dat het pad naar de Livinuskapel en de andere trage wegen in Herzele opnieuw in gebruik zijn genomen.

 

Datum: 

zaterdag, 10 mei, 2014 - 11:00 to 12:30