Login

CAPTCHA
Deze vraag dient om na te gaan of u een menselijke bezoeker bent teneinde spam inzendingen te vermijden.
1 + 7 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.

Wat valt er nog te ontdekken in de geschiedenis van WO II en WO I?

Op 25 april spreken Jean-Marie De Dijn en Bruno De Wever over  “Wat valt er nog te ontdekken in de geschiedenis van wereldoorlog I en II?”  Voor de sprekers is het antwoord alvast “nog heel veel”.  De Dijn zal zijn nieuw paradigma ten opzichte van politiek gedrag tijdens WO II voorstellen. Alles begon voor hem toen de stad Ronse tien jaar geleden een wandtapijt uit 1943 aankocht. In  een lokaal tijdschrift wijdde De Dijn een lang artikel aan “verdoken kunstverzet”, dat een primeur was voor West-Europa. Hij kreeg daarop een voorstel om een doctoraat te schrijven in de kunstgeschiedenis over hetzelfde onderwerp voor enkele Westeuropese landen. Hij had echter gezien dat er nog talloze vormen van zgn ‘alternatief’ verzet waren die sinds WO II nooit ernstig bestudeerd waren. De aandacht van de traditionele geschiedschrijving van de bezetting was gericht op gewapend verzet, sluikpers en hulp aan Joden, en anderzijds collaboratie.

Het was de aanzet voor een jarenlange zoektocht naar andere vormen van verzet, zoals in relevante voornaamkeuze, werkweigering, zelfs verzet in architectuur edm. Uiteindelijk kwam hij ertoe om de meeste van deze alternatieve vormen van verzet familiaal te koppelen aan het reeds bestudeerde verzet. Dat gebeurt in politiek stamboomonderzoek, waarbij het uiteindelijk de bedoeling is om de vooroorlogse  politieke achtergronden van de verzetsgeëngageerde families op te zoeken. Van de weeromstuuit wordt ook collaboratie op die manier onderzocht én de eventuele familiale overlappingen tussen wit en zwart en wordt tevens onderzocht inzoverre het verzet te Ronse politiek zuiver was van woekerhandel en terreur... Jaren zat De Dijn archieven uit te pluizen en zo heeft hij momenteel een 1.500 persoonsdossiers van Ronsenaars verzameld en zocht inmiddels soms reeds overleden Ronsenaars op voor een interview over het verzet.. Als filosoof noemt hij zijn hele theoretische en bronnenontwikkeling zijn “logic of discovery” op basis waarvan hij tot een nieuwe benadering van politiek gedrag tijdens bezettingen wil komen.

Bruno De Wever ondersteunt het project van deze gewezen Ronsenaar dat zou moeten uitgroeien in een doctoraat bij hem, en zal het project van De Dijn vanuit zijn enorme eruditie nader toelichten.    

 

Ism De Branderij  de.branderij(AT)skynet.be

Locatie: De Branderij, Zuidstraat 13, Ronse

Inkom: 5€ of vertoon van combikaart Lezen in de Lente (twv 15€ en geldig op alle 26 activiteiten).

Datum: 

vrijdag, 25 april, 2014 - 20:00 to 22:00