Login

CAPTCHA
Deze vraag dient om na te gaan of u een menselijke bezoeker bent teneinde spam inzendingen te vermijden.
3 + 4 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.

Anne Morelli & Gaby Colebunders

'In ons land is het nooit de straat die beslist', sprak oud-premier Jean-Luc Dehaene tijdens de algemene staking van 1993. Het is een echo van wat onze leerkracht geschiedenis ons vroeger al doceerde. Maar wel een echo met een lange, valse baard. Want, tot spijt van wie het benijdt, zijn de belangrijkste maatschappelijke en politieke veranderingen in onze historie niet te danken aan vorsten, parlementen of stembusgangen.

In Rebellen leggen historici díe bladzijden uit onze geschiedenis bloot waarvan de officiële bronnen – onveranderlijk die van de gevestigde macht – geen gewag maken.Van boerenopstanden en stedelijk oproer tot religieuze oppositie en stakingen die aan de basis liggen van onze sociale zekerheid. Van het 'verzet' van de Galliërs tot de Indignados. Van Jacob Van Artevelde tot Julien Lahaut.

Een pantheon van onze vaderlandse onruststokers, u raadt dat goed. Of dacht u echt dat er alleen in de bossen van Sherwoord Robin Hoods hebben rondgelopen? Anne Morelli, samensteller van het boek 'Rebellen - van de Galliërs tot de indignados' stelt het boek persoonlijk voor.

Gaby Colebunders (vakbondsafgevaardigde Ford Genk) komt ook aan het woord en stelt zichzelf en zijn boek voor. Hoe werkt zo'n délégué? Hoe probeert hij de arbeiders op de vloer te overtuigen en te organiseren? Hoe probeert Ford die vakbondsman het zwijgen op te leggen? Hoe beleven duizenden werknemers en hun gezinnen dat een multinational hun werk en hun fierheid afneemt?

Dit is een realistisch verhaal. Non-fictie, met kleine en grote overwinningen maar ook met nederlagen. En één conclusie die uit het leven van Gaby Colebunders naar voor springt: strijd loont...


INKOM: 5€ aan de kassa of combiticket (15€, geldig op alle 26 activiteiten).

LOCATIE: 't Fameus Verleden, Nestor Debeckstraat 14, Everbeek-Beneden.

Reserveer hier.

www.lezenindelente.be

Datum: 

woensdag, 23 april, 2014 - 20:00 to 22:00