Login

CAPTCHA
Deze vraag dient om na te gaan of u een menselijke bezoeker bent teneinde spam inzendingen te vermijden.
1 + 3 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.

Goudontginning in Bolivia

Ontmoet op woensdag 12 maart twee gastsprekers uit de geaffecteerde mijnbouwregio Oruro, Bolivia. Doña Maria en Don Clemente leggen haarfijn uit hoe extractieve industrieën hun leefgebied compleet verwoesten. Ze brengen een overzicht over de sociale en ecologische impact van goudontginning in hun achtertuin. 

Maria Luisa Rafael Ticala is een gedreven lid van de grass roots-organisatie CORIDUP. Deze verdedigt de belangen van de boerengemeenschappen in het Oruro-district, die getroffen worden door de negatieve impact van mijnbouw. Afkomstig van een kleine gemeenschap, kent ze de problemen waarmee deze boeren geconfronteerd worden door en door. María werkt zelfstandig als thuisverpleegster op de hoogvlakte en op die manier heeft zij ook haar eigen kijk op gezondheisproblemen die het gevolg zijn van vervuiling. Naast haar job is zij full-time bezig met het verdedigen van de belangen van de getroffenen, zoals de toegang tot drinkbaar water, de mogelijkheid tot landbouw, visvangst en het hoeden van vee en deinst ze er niet voor terug  de vervuilende mijnbouwactiviteiten radicaal aan te klagen.

Clemente Paco Huanca is advocaat van opleiding en ontwikkelde een bijzondere interesse voor  mensenrechten en sociale onrechtvaardigheid die veroorzaakt worden door milieuvervuiling op de Boliviaanse hoogvlakte. Hij werkt al vele jaren als juridisch adviseur binnen de NGO CEPA (Centro de Ecología y Pueblos Andinos), waarbinnen hij het recht op een gezond leefmilieu verdedigd en hij meewerkt aan de dagelijkse aanklacht tegen de vervuilende mijnbouwactiviteiten in de provincie Oruro. Daarnaast neemt hij ook binnen diverste grass roots-organisaties de verdediging van de zwaksten in de Boliviaanse samenleving op zich.  Momenteel is hij tewerkgesteld binnen het project ‘Cuenca Poopó’ dat een remediëringsplan uitwerkt om deze zwaar vervuilde mijnzone zo goed en zo kwaad als het kan te laten recupereren en om verdere vervuiling tegen te gaan.

Dit is een activiteit ism vzw Catapa en vzw Climaxi.

Inkom 2eur

Datum: 

woensdag, 12 maart, 2014 - 19:00 to 21:30