Login

CAPTCHA
Deze vraag dient om na te gaan of u een menselijke bezoeker bent teneinde spam inzendingen te vermijden.
5 + 6 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.

Tentoonstelling: Reizen in Reepjes / eerste reis

Gedurende de opening van onze Eco&fair Geschenkenbeurs tot en met onze nieuwjaarsreceptie in januari is het werk van Ida Janssens te bezichtigen in vzw 't Uilekot te Herzele.

Ida Janssens studeerde af in de Plastische Kunsten aan de Provinciale Normaalschool Ernest Richard, Tienen in 1971 (de eerste vrouwelijke lichting) met als leermeesters Oswald Kuycken (tekenen, schilderen, zeefdruk) en Philibert Stels (esthetica, decoratie, grafische technieken). De studies werden voortgezet aan verschillende academies: keramiek in Mechelen, weeftechnieken in Antwerpen, lithographie in Kasterlee en kunstgeschiedenis aan het Kunsthistorisch Instituut van Antwerpen.

Kers op de taart: Communicatiewetenschappen aan de VUB (lichting 1986) met een thesis over videokunst en Silvain Keuleers (inhoudsanalyse, semiotiek) als sturende en stuwende kracht. Telkens werden haar artistieke werken geapprecieerd en tentoongesteld, haar academisch werk voorgesteld aan buitenlandse universiteiten.

Toch komt het artistieke bezig zijn pas nu opnieuw aan de oppervlakte. Heeft dat te maken met omzwervingen allerhande? Globetrotter worden? Met leven en overleven? Met maturiteit? Met de poes Boeboe die eerst moest leren niet op de tafel te springen?

Feit: ze stapte op een zeilboot en stak de oceaan over.
Feit: ze kwam terug naar België en moest van voor af aan beginnen.
Feit: ze trouwde met een kunstenaar en weekte zich er terug van los.
Feit: ze deed vele lange reizen.
Feit: ze ging haar eigen weg en begon te werken aan persoonlijke tentoonstellingen.

Over haar werk:
Vorm, inhoud en context zijn altijd het uitgangspunt. Ze maken deel uit van elke reeks werken, van elk werk apart, van elke tentoonstelling. De thema's zijn allemaal onmiddellijk te linken aan persoonlijke ervaringen. Het zoeken naar de aangepaste weergave, de vormkeuze, de materiaalkeuze bepalen de verhouding tussen het concrete en het abstracte. En tijd, tijd, tijd. Het erg langzame totstandkomen, laag per laag, draadje per draadje, reep per reep, knoop per knoop vergt veel geduld, doorzetting en arbeid.

Haar werken schreeuwen niet, ze zijn ingetogen en poëtisch, fragiel en tactiel tegelijk. Ze neigen ook altijd naar de derde dimensie, soms bijna niet waarneembaar, soms duidelijker, soms expliciet. Het visueel verbeelden van de relatie tussen het platte vlak en de ruimte is het artistieke uitgangspunt van haar creaties.

Recente tentoonstellingen:
Stil Leven. Brussel, (2005)
All these company’s secrets. Brussel, (2012)
Reizen in Reepjes, Brussel, (2013)

Dit is een activiteit ism het Masereelfonds en ikv het ReJuiceproject met steun van Youth in Action en Jint vzw.

Locatie: de zolder van 't Uilekot, in het secretariaatsgebouw.

Openingsuren (zolder): dinsdag tem vrijdag van 10u - 18u, zaterdag van 10u tem 17u. Gesloten op zon- & feestdagen.

Datum: 

vrijdag, 6 december, 2013 - 20:00 to zaterdag, 11 januari, 2014 - 22:00