Login

CAPTCHA
Deze vraag dient om na te gaan of u een menselijke bezoeker bent teneinde spam inzendingen te vermijden.
1 + 13 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.

Jongereninitiatief ReJuice van start

In ’t Uilekot is een nieuw jongerenproject geboren, genaamd Rejuice. Rejuice is  geïnspireerd op het succes van het voorbije jongereninitiatief ‘Fair Fashion’, dat o.a. inging op duurzame labeling en de feiten hierachter.   

Met het huidige project, dat mogelijk is dankzij de steun van vzw Jint en het Europese programma Youth in Action,  willen we voornamelijk jongeren bewust maken van het thema duurzaamheid en het hippe hergebruik en de reparatie van tweedehandsmaterialen.

Dankzij Netwerk Bewust Verbruiken vormen Repair Cafés een ontmoetingsplaats voor jong en oud. Met het jongereninitiatief ReJuice willen we meer jongeren betrekken bij de organisatie van deze namiddagen en hen laten kennismaken met het feit dat materialen gerepareerd kunnen worden in plaats van ze weg te gooien. Anderzijds zijn de Repair Cafés interessant om te leren omgaan met allerhande werkmateriaal en er samen concrete reparaties uit te voeren. Je kan bijvoorbeeld de lekke band van je fiets leren herstellen, dat kleedje waar een gat inzit en al maanden in je kast hangt zelf leren naaien,… en dat allemaal met de hulp en expertise van enthousiaste vrijwilligers.

We organiseren 5 workshops, in samenwerking met o.a. Soulmade, Femme Freluche, ... waarbij we telkens focussen op 1 thema: schoenen, juwelen, kledij, interieur en koer & tuin. 

De workshops zijn dan eerder gericht op een reeks van aparte avonden waarbij je vanuit oud materiaal iets nieuw leert te maken, iets kan ‘pimpen’ of simpelweg nieuwe ideetjes kan opdoen om jouw schoenen, juwelen of de stoffige zetel in de hoek van de kamer nieuw leven in te blazen.

Swishing vormt de rode draad door het hele project. Dit is een ruilevenement waarbij je kleren die je nooit meer aandoet, te klein zijn, beu bent,… kan meenemen om te ruilen met mensen die ook kledij te ruil hebben. Zo ga je naar huis met een nieuwe outfit die niets of bitterweinig kost, spreek je jouw creativiteit aan en als kers op de taart doe je aan hergebruiken en recycleren.

Het debat dat we zullen organiseren zal de rol van Europa in het kader van duurzaamheid aankaarten. Zowel de Europese politiek als hun democratische waarden en verkozen instellingen zullen hierbij aan bod komen. We zullen bekijken hoe Europa staat tegenover de ecologische problemen en of we een alternatief kunnen bieden aan een kapitalistische maatschappij met consumptiegedrag en verhoogde productie. We bekijken ook of Eco-mode en fair trade de mensenrechten ter plaatse verbetert, welke de sociale en ecologische gevolgen van handel zijn, hoe de autoriteiten er tegenover staan.

Als afsluiter richten we een tentoonstelling/opendeurdag in om onze creaties uit de workshops en informatie over de Repair Cafés & Swhishing voor te stellen aan de mensen.

Rejuice wil kortom de focus leggen op recycleren, hergebruiken en het verkleinen van afval en consumptiegoederen. Wij willen jonge mensen in de regio op een luchtige en tegelijk plezante manier bewust maken van de overproductie van producten, een mentaliteitswijziging teweegbrengen, ééntje van creativiteit en onafhankelijkheid.

We willen jongeren stimuleren om actie te ondernemen met het idee van ‘DO IT YOURSELF, DO IT TOGETHER’!

Tags: