Login

CAPTCHA
Deze vraag dient om na te gaan of u een menselijke bezoeker bent teneinde spam inzendingen te vermijden.
11 + 0 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.

Lezen in de Lente 2014: Ten Oorlog?

Lezen in de Lente is een jaarlijks, literair festival dat door vzw 't Uilekot in de maand april wordt georganiseerd in samenwerking met verschillende partners rond een bepaald thema op verschillende locaties in Zuid-Oost Vlaanderen. Het zal de twaalfde editie zijn. 

Naar aanleiding van de herdenking van het begin van 'de grooten oorlog' in 1914, en de vele boeken die verschijnen over de eerste wereldoorlog, wil “Lezen in de lente 2014” dieper ingaan op het verband tussen oorlog, vrede en conflict.  

De conflictualiteit van het leven impliceert een onophefbaar verschil tussen de ander en mijzelf. Geweld is het gebruik van macht om dit verschil op te heffen door de ander te onderwerpen of te vernietigen. Excessief geweld leidt tot oorlog, oorlog tussen de sexen, oorlog tussen beschavingen maar tot ook burgeroorlogen zoals in Syrië nu of een   wereloorlog zoals honderd jaar geleden. Lezen in de lente wil deze problematiek thematiseren vanuit de huidige actualiteit en vanuit een diepe bekommernis voor vrede. Is elke oorlog absurd, of kan er zoiets als een rationele of rechtvaardige oorlog bestaan? In welke mate kan het verzet in een oorlog bevrijdend geweld legitiem gebruiken? Is eeuwige vrede mogelijk of is dit absoluut vredesverlangen een miskenning van het onophefbare verschil, en dus een aanzet tot geweld? En moeten wij die vrede willen, rekenen op participatieve democratie die de onderlinge verschillen beslecht via het woord en maatschappelijk debat?   Vele vragen waarop wij in 2014 een antwoord trachten te vinden.

Het literaire festival gaat door in de maand april, midden in de lente, en de activiteiten richten zich op literatuur in de brede betekenis van het woord, dus ook in combinatie met andere kunstvormen zoals tentoonstellingen, film, muziek, … Op 1 mei, Feest van het Boek, organiseren we in Herzele opnieuw een fijne reeks auteurslezingen, the reading revolution, verkoop van tweedehandsboeken, een concert, …

 

Voorlopig programma:

Auteurslezingen:

Peter Holvoet-Hanssen, Bruno De Wever, Stefan Hertmans, Johan De Boose, Bob van Laerhoven, Jeroen Olyslaegers, Lucas Catherine, Viona Westra, Ester Naomi Perquin... 

 

Meer info binnenkort op: www.lezenindelente.be

Inkomkaart: 15€ (toegang tot alle activiteiten, incl. 1 mei); 10€ Feest van het Boek (1 mei) en 5€ aan de kassa voor 1 activiteit (uitgezonderd 1 mei).  

info via uilekot(@)skynet.be

Gepubliceerd door: 

Tags: