Login

CAPTCHA
Deze vraag dient om na te gaan of u een menselijke bezoeker bent teneinde spam inzendingen te vermijden.
2 + 11 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.

Met camera tegen jeugdwerkloosheid

De economische crisis choqueert heel wat jongeren. In sommige Europese regio's stijgt de jeugdwerkloosheid tot twintig procent of méér. Dit vergt van heel wat jongeren ernstige aanpassingen: minder inkomen, langer thuis wonen, afbraak van sociale relaties, onzekerheid.

Zes Franse en Belgische organisaties zijn op initiatief van ’t Uilekot (en met steun van JINT en de Europese Unie) van start gegaan met een project rond jeugdwerkloosheid. We organiseren trefmomenten, weekends, cursussen én maken een documentaire. De eerste activiteit ging door op zaterdag 14 september 2013, waarbij jongeren hun technische kwaliteiten inzake camera en interviewen konden aanscherpen.

Dit Europees Democratieproject (Youth in Action) voor en met jongeren moet dus een maatschappelijke leemte opvullen, maar is ook méér dan dat: we willen jongeren in beweging brengen en hun boodschap laten overkomen bij het grote publiek. Hoofdmethodiek daarin is vastleggen van de eigen inzichten en ervaringen in een film en de bijhorende mobilisatie: we stelden immers vast dat je daar méér mensen mee bereikt dan met andere uitdrukkingswijzen (boeken, brochures, acties...).

We willen de boodschap van de jongeren op de politieke agenda brengen en hen in staat stellen om zichzelf te organiseren. Het project doet dit en geeft op langere termijn een aantal organisatorische, maatschappelijke én technische vaardigheden mee: organiseren, analyseren, mondigheid, camera-attitude, montage enz... Die zijn voor heel wat jongeren aardig meegenomen.
We willen ze met mekaar in contact brengen: er is veel verschil qua achtergrond en mentaliteit tussen verstedelijkte jongeren in het Noorden van Frankrijk, in de Vlaamse steden én op het platteland in beide landen. De vzw is er ook van overtuigd dat de huidige nadruk op de Nederlandse taal nefast is voor de tewerkstellingskansen van jongeren. Méértaligheid is nog altijd een troef in een geglobaliseerde wereld.

Gedurende een aantal weekends zullen de jongeren nu betrokken worden in de opmaak en organisatie van de regie, het scenario, tussentijdse opdrachten en de eindmontage van de documentaire. Hoewel het werkproces hierbij lijkt te gaan primeren, is een artistiek kwalitatief resultaat en het creëren op zich (binnen de mogelijkheden van de makers) nog steeds een doel op zich.

De volgende activiteit, een weekend in Ronse, gaat door op 15, 16 & 17/11. Er zijn ook activiteiten gepland in Gent, Herzele, Verlinghem (fr.), Lille (Fr.) én Cap Griz Nez (Fr.); meer info later via www.uilekot.org/Democratieproject

Dit Uilekotproject is mogelijk door financiële middelen en steun van de Europese Gemeenschap en Jint vzw en loopt ism met Victoria Deluxe, Samenlevingsopbouw Oost-Vlaanderen, Friends of the Earth Vlaanderen - Brussel, Eco-Vie (Mouscron), Verlin vers l' autre (Verlinghem, Frankrijk), Environnement et Devéloppement Alternatif (Lille, Frankrijk). De begeleiding van dit project gebeurt door vzw Climaxi en vzw VAAK.

Je kan ons ook op ons ook op Facebook vinden: https://www.facebook.com/Democratieproject

 

Tags: