Login

CAPTCHA
Deze vraag dient om na te gaan of u een menselijke bezoeker bent teneinde spam inzendingen te vermijden.
3 + 4 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.

Zat. 14/09/13 Vormingsdag Ronse ikv Europees Jongerenproject

De economische crisis choqueert heel wat jongeren. In sommige Europese regio's stijgt de jeugdwerkloosheid tot twintig procent of méér. Dit vergt van heel wat jongeren ernstige aanpassingen: minder inkomen, langer thuis wonen, afbraak van sociale relaties, onzekerheid. Zes Franse en Belgische organisaties willen op initiatief van de Herzeelse vzw ’t Uilekot (en met steun van JINT en de Europese Unie) een jaar rond dit thema werken. Ze organiseren trefmomenten, weekends, cursussen én maken een documentaire. De eerste activiteit gaat door op zaterdag 14 september 2013.

Dit Europees Democratieproject voor en met jongeren moet dus een maatschappelijke leemte opvullen, maar is ook méér dan dat: we willen jongeren in beweging brengen en hun boodschap laten overkomen bij het grote publiek. Hoofdmethodiek daarin is vastleggen van de eigen inzichten en ervaringen in een film en de bijhorende mobilisatie: we stelden immers vast dat je daar méér mensen mee bereikt dan met andere uitdrukkingswijzen (boeken, brochures, acties...).

We willen de boodschap van de jongeren op de politieke agenda brengen en hen in staat stellen om zichzelf te organiseren. Het project doet dit en geeft op langere termijn een aantal organisatorische, maatschappelijke én technische vaardigheden mee: organiseren, analyseren, mondigheid, camera-attitude, montage enz... Die zijn voor heel wat jongeren aardig meegenomen.


We willen ze met mekaar in contact brengen: er is veel verschil qua achtergrond en mentaliteit tussen verstedelijkte jongeren in het Noorden van Frankrijk, in de Vlaamse steden én op het platteland in beide landen. De vzw is er ook van overtuigd dat de huidige nadruk op de Nederlandse taal nefast is voor de tewerkstellingskansen van jongeren. Méértaligheid is nog altijd een troef in een geglobaliseerde wereld.

Tijdens de eerste activiteit op 14 september wordt jongeren een opleiding geboden rond het hanteren van camera, microfoon enz… Die dag gaat door te Ronse, in het kantoor van vzw VAAK (Zuidstraat 21), van 10u tem 16u. Info en deelnemen/inschrijven doe je via ons contactformulier.

Deze dag is bedoeld voor een kerngroep van jongeren die het project willen omkaderen en zéér actief meewerken aan het tot stand komen van de film. Zij draaien mee gedurende een aantal weekends, worden betrokken bij regie, scenario, tussentijdse opdrachten en eindmontage. Heb je een hart voor film en wil je er echt een deel van onder de knie hebben, mee de lijnen uitstippelen… dan is dit je place-to-be!

De weliswaar korte maar intensieve opleiding zal deelnemers de basisregels van de het filmen aanleren. We beginnen met de technische bediening van de nieuwste digitale HD camera’s, gaan dan over naar het hanteren (beeldkader, perspectief, beeldcompositie, beeldverhoudingen, de aslijnen en continuiteit) en eindigen met het verwerken van de gefilmde beelden (montage: inladen, bewerken en uitladen van de gefilmde beelden). Esthetiek, het vertellen, het verbeelden, het filmen en monteren zullen ze dus aangeleerd krijgen. Tot slot zullen de deelnemers hun afgewerkte resultaten moeten kunnen delen via het wereldwijde web.

Hoewel het werkproces hierbij lijkt te gaan primeren, is een artistiek kwalitatief resultaat en het creëren op zich (binnen de mogelijkheden van de makers) nog steeds een doel op zich.

Deelnemers die de basisopleiding hebben genoten krijgen de kans om hun kennis en kunde te delen met nieuwe deelnemers. Wanneer je iemand iets kan aanleren geeft dit een gevoel van zelfzekerheid en meer zelfvertrouwen.

Het educatieve staat centraal in deze opleiding, waarin ‘educatie’ en hierbij aansluitend het verwerven van ‘culturele competenties’ en ‘participatie’ en ‘diversiteit’ opnieuw sleutelwoorden zijn.

Verder zijn er activiteiten gepland in Gent, Herzele, Verlinghem (fr.), Lille (Fr.) én Cap Griz Nez (Fr.); meer info hierover kan je steeds volgen via www.uilekot.org/Democratieproject

 

Dit Uilekotproject is mogelijk door financiële middelen en steun van de Europese Gemeenschap (Youth in Action) en Jint vzw en loopt ism met Victoria Deluxe, Samenlevingsopbouw Oost-Vlaanderen, Friends of the Earth Vlaanderen - Brussel, Eco-Vie (Mouscron), Verlin vers l' autre (Verlinghem, Frankrijk), Environnement et Devéloppement Alternatif (Lille, Frankrijk). De begeleiding van dit project gebeurt door vzw Climaxi en vzw VAAK.

Je kan ons ook op facebook vinden: https://www.facebook.com/Democratieproject

 

Tags: